rood-pijl

‘Creatieve oplossingen voor personeelstekort in de zorg’

Student Wal volgt een Beroepsbegeleidende leerweg Verzorgende IG

‘Creatieve oplossingen voor personeelstekort in de zorg’

Student Wal volgt een Beroepsbegeleidende leerweg Verzorgende IG

Net even meer aandacht krijgt mevrouw de Jong vandaag. Want terwijl Mercelien Yngard (wijkverpleging) de ogen van mevrouw druppelt, kijkt student Wal Wur oplettend toe. “Deze vorm van medicatie toedienen mag ik nog niet doen”, vertelt hij. Geconcentreerd observeert Wal zijn begeleider, niks ontgaat zijn medisch geschoolde blik. In zijn thuisland Ethiopië is Wal namelijk opgeleid tot verloskundige. 

Wals vrouw en kinderen reisden zeven jaar geleden naar Nederland omdat zij hier specialistische zorg konden krijgen voor hun zieke zoon. Wal bleef achter. “Ik ben kort daarna naar Nederland gekomen. Het liefst wilde ik direct aan de slag in de zorg, maar de diploma’s die ik in Ethiopië heb behaald, zijn hier niet geldig.” Bij de pakken neerzitten is er niet bij. Wal gaat werken bij een distributiecentrum en begint met Nederlandse taallessen. Nadat hij daar een paar jaar heeft gewerkt, wil hij erg graag terug naar de zorgsector. “Ik had inmiddels mijn inburgeringscursus gehaald en goed Nederlands leren spreken. Zeker als verpleegkundige is het belangrijk dat je dat kunt.” Via bemiddeling van organisatie WerkSaam kan hij afgelopen zomer op gesprek komen bij het Leger des Heils in Amsterdam voor een traject waar hij werken en leren combineert in een Beroepsbegeleidende leerweg (BBL). En met succes.

Creatieve oplossingen

Sinds september zijn er zes studenten via de BBL Verzorgende IG gestart, waar Wal er één van is. Dit is een samenwerking tussen twee voorzieningen van het Leger des Heils, de afdeling Verpleging &Verzorging en het ROC van Amsterdam. Astrid Boltjes, Afdelingsmanager Verpleging & Verzorging, is nauw betrokken bij deze samenwerking: “Ook wij hebben te maken met personeelstekorten. Daarvoor zoeken we creatieve oplossingen.

Wij hopen door de combinatie van werk en leren meer mensen binnen de zorg aan te trekken. De studenten zijn over het algemeen zij-instromers en nieuw binnen de zorg.  Zij lopen een traject binnen de wijkverpleging, in combinatie met onze intramurale voorzieningen. Twee keer per jaar rouleren de studenten van werkplek. Op die manier kunnen zij zoveel mogelijk kennis en ervaring tot zich nemen, om uiteindelijk binnen de Verpleging en Verzorging als allrounder aan de slag te kunnen.”

Niet in de studieboeken

Naast een gevarieerd aanbod binnen het vak van verzorgende IG krijgen de studenten ook extra gastlessen in de geestelijke gezondheidszorg. Dat is nodig, vindt ook Wal. “Ik was echt verbaasd dat mensen hier gewoon thuis wonen, terwijl ze ziek zijn. In Ethiopië werkt het zo: if you have someone who cares for you, he will carry you. Als je iemand hebt die om je geeft, dan draagt die persoon jou -letterlijk- naar het ziekenhuis. Anders heb je geen kans om te overleven, er komt geen verpleegkundige bij je aan huis. Hier weigeren mensen hulp, terwijl ze dat dringend nodig hebben en bovendien thuis aangeboden krijgen. Die psychische kant van de verzorging is nieuw voor mij en dat vind ik een uitdaging om mee om te gaan. De deelnemers moeten aan mij wennen, en ik moet hun vertrouwen winnen. Dat vergt geduld en doorzettingsvermogen. Dat staat niet in de studieboeken. Dat leer ik hier, van Mercelien en haar collega’s. Ik ben een rustige man en ik praat liever niet veel. Maar in de verzorging is het belangrijk om contact te maken, gesprekjes aan te knopen en een goede sfeer te creëren zodat de klant zich veilig voelt en zorg toelaat”.

Dankbaar

Mercelien heeft vaker stagiaires begeleid, maar het werken en leren traject begeleiden is ook voor haar nieuw. “De BBL biedt meer verdieping. Je gaat voor vier jaar een commitment aan met elkaar en dat geeft ruimte voor groei. We mogen echt in onze handjes knijpen met een student als Wal. Zo gedreven, rustig en capabel. Het zou eigenlijk niet zo lang moeten duren voordat zo’n hoogopgeleid en gemotiveerd persoon vol aan de slag kan. Maar dat zijn de regels.” Wal ziet het als een grote kans om juist bij het Leger des Heils te werken. “Ik heb echt geprobeerd om in de zorg te kunnen werken in Nederland, maar dat lukte niet. Totdat deze kans kwam. Ik ben God dankbaar dat het Leger des Heils deze manier om in te stromen in de verpleging mogelijk maakt.”

Video
Share
Aanmelden

Meld aan

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1