“Gezegende kerstdagen toegewenst

en een hoopvol 2023!”

“Gezegende kerstdagen toegewenst

en een hoopvol 2023!”

Voorwoord 

‘Wij zijn geen hulpverleners, maar hoopverleners’. Deze zin hoorde ik onlangs een collega uitspreken en het raakte me. Dag in dag uit komen we als Leger des Heils mensen tegen die gebroken zijn door het leven. Vanwege trauma’s, verslaving, psychische problemen of omdat ze op wat voor manier dan ook niet kunnen meekomen in de maatschappij.

Toch geloven we als Leger des Heils dat ieder leven het waard is om geleefd te worden. Ook al is er nog zoveel aan de hand. In dit magazine vertelt de 53-jarige Sascha haar verhaal. Hoe zij na jarenlange verslaving de stap heeft kunnen zetten naar een verslavingskliniek. En hoe ervaringsdeskundige Martinus haar daarin motiveert; uit eigen ervaring weet hij hoe zwaar deze weg is. Maar het is niet onmogelijk; het is hem ook gelukt. Dit besef geeft Sascha hoop. En mij ook. We bieden als Leger des Heils meer dan alleen hulp; we bieden hoop.

Dit zie je ook in het verhaal van de 26-jarige Thursten. Op vierjarige leeftijd overlijdt zijn moeder voor zijn ogen. Deze gebeurtenis achtervolgt hem nog steeds. Toch heeft hij een manier gevonden om positief in het leven te staan. Op eigen initiatief houdt hij een boek bij waarin hij zijn doelen formuleert. Dit houdt hem scherp en motiveert hem om een beter leven te geven aan zijn 2-jarige zoontje. Ik ben dankbaar voor dit soort verhalen. Want uiteindelijk begint herstel altijd bij mensen zelf. Wij doen het niet; we helpen hooguit een stukje op weg.

De afgelopen periode heeft de oorlog in Oekraïne ook impact op onze organisatie gehad. We vangen mensen op in de noodopvang, bieden een luisterend oor en begeleiding naar werk. Daarnaast ondersteunen onze collega’s de vele gastgezinnen die hun huis openstellen voor Oekraïense vluchtelingen. Al dit werk is erbij gekomen naast ons ‘gewone’ werk. Ik ben dankbaar voor de compassie waarmee al onze collega’s hun werk doen in en voor onze stad.

In deze decembermaand staan we stil bij de geboorte van Jezus. Als er een verhaal is dat hoop geeft, dan is het wel het kerstverhaal. Nee, het is niet zo nostalgisch als we vaak denken. Voor Maria en Jozef was er nergens plek. Jezus werd geboren in een stal. En toch geloven we dat door deze gebeurtenis er Licht in de wereld gekomen is. God is met ons. Er is Iemand waar we iedere dag weer opnieuw naartoe mogen gaan voor hoop, troost en kracht.

Zo aan het einde van het jaar wil ik iedereen bedanken die ons werk mogelijk maakt. Onze collega’s, vrijwilligers, ketenpartners, de bedrijven waar we mee samenwerken en de gemeente Amsterdam. Met elkaar zorgen we ervoor dat de ‘mensen zonder helper’ niet aan hun lot zijn overgeleverd. Laten we ook in 2023 ons met elkaar blijven inzetten om de stad een mooiere plek maken voor alle Amsterdammers.

Gezegende kerstdagen toegewenst en hoopvol 2023!

Envoy Ed Bosma
Regiodirecteur

Bekijk hier de kerstwens van onze bewoners en collega’s aan de stad Amsterdam

Bekijk hier de kerstwens van onze bewoners en collega’s aan de stad Amsterdam

Video
Share
Aanmelden

Meld aan

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1