Opening Noordkaap door koning Willem- Alexander

 

Op 22 juni 2018 opende koning Willem-Alexander onze multifunctionele woonvoorziening de Noordkaap. Een bijzondere dag voor zowel onze bewoners, als de mensen uit de buurt.

Tijdens de opening sprak waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen zijn waardering uit voor het Leger des Heils: “Liefde en professionaliteit gaan bij het Leger des Heils hand in hand.”

Na de opening van de voorziening, kreeg de koning een rondleiding waarbij hij sprak met bewoners en betrokkenen. Eén van hen was bewoner René, die wekelijks soep kookt in de buurthuiskamer Bij Bosshardt. Hij mocht de koning ontvangen in zijn studio. René: “Dat is toch geweldig, dat ik onze majesteit de hand mocht schudden, spreken en ook nog eens ontvangen mocht in mijn nederige stulpje. Waar ik trouwens hartstikke blij mee ben, want hier kan ik een herstart van mijn leven maken. Het was leuk en heel bijzonder dat de koning oprecht nieuwsgierig was naar mijn leven. Ja, daar ben ik best wel trots op.”

Uniek
De Noordkaap is uniek doordat hier verschillende vormen van zorg samenkomen op één plek, middenin de wijk. Het is de grootste locatie van het Leger des Heils in Nederland. Dit voormalige kantoorpand aan de Hilversumstraat in Noord is omgebouwd tot een locatie waar verschillende zorgproducten van het Leger des Heils hun plek hebben. Voor de bewoners en voor de buurt.

Noordkaap
De Noordkaap biedt naast woningen voor mensen uit de 24-uursopvang en crisisopvang gezinnen, ook een buurthuiskamer met faciliteiten voor de buurtbewoners. Iedere bewoner beschikt over een eigen appartement, waardoor het mogelijk is om hem of haar te begeleiden naar (meer) zelfstandigheid. Op de bovenste verdiepingen van het volledig vernieuwde gebouw bevinden zich kantoren van de ambulante afdelingen.

Bij de openingshandeling werd koning Willem-Alexander bijgestaan door bewoner Kenneth, buurmeisje Souraya, vrijwilligster Lilian en medewerker Marjolein. 

Kenneth

Bewoner

 

“Toen ik 10 jaar was kwam ik voor het eerst naar Nederland. Ik heb hier mijn LTS-diploma gehaald en heb ook diverse bijbaantjes gehad. Daarna kwam ik in aanraking met justitie. Toen ik vrij kwam vond ik het moeilijk om op eigen benen te staan.”

Kenneth is één van de bewoners van onze nieuwe locatie de Noordkaap. Hier heeft hij een eigen studio en krijgt hij begeleiding om weer zelfstandig te wonen. “Gelukkig gaat het nu weer goed met mij. Sinds ik hier gekomen ben, heb ik weer rust en stabiliteit in mijn leven. Door mijn persoonlijke problemen had ik veel stress. Ik heb nu een woning en krijg begeleiding. Hierdoor voel ik me weer stevig in mijn schoenen staan. Dit had ik nodig om op het rechte pad te komen. Mijn belangrijkste motivatie is mijn vijfjarige tweeling. Ik moet hen het goede voorbeeld geven. Ik wil mijn leven veranderen, deels voor hen maar ook voor mezelf.”

Lillian

Vrijwilliger

 

“Twee jaar geleden is mijn man overleden. Hierdoor belandde ik in een diep zwart gat. We zijn 41 jaar samen geweest en ik had tot die tijd nog nooit alleen gewoond. Ik kwam wel vaker even snuffelen in de kledingwinkel van Bij Bosshardt Noord. De eerste keer dat ik binnen kwam na het overlijden van mijn man zagen ze dat het mis was. Ik was niet meer mezelf.”

Vrijwilliger Lilian verkoopt kleding in de kledingwinkel van Bij Bosshardt Noordkaap. Omdat ze dicht bij Noordkaap woont is ze nu actief in de winkel en heeft ze die ook helpen inrichten. “Door het vrijwilligerswerk in Bij Bosshardt kreeg ik weer wat afleiding en raakte in contact met mensen. De sfeer is hier geweldig en ik vind het werk in de winkel heel leuk om te doen. Ik voel me stukken beter nu ik weer een doel in mijn leven heb. Ik vind het fijn om met mensen om te gaan, de kleding leuk neer te zetten en alles netjes te houden. Mijn sterke klant is dat ik creatief ben. Dat komt goed van pas in de winkel.”

Marjolein

Teamleider

 

“Er is geen mens zo puur als een deelnemer van het Leger des Heils. Je krijgt hen gewoon zoals ze zijn. Zonder masker. Dat vind ik heel fijn. Mijn werk is nooit saai.”

Marjolein werkt als teamleider bij de Thuiszorg van het Leger des Heils Amsterdam. Vanaf haar kantoor bovenin de Noordkaap kijkt ze mooi uit over de wijk. “Ik ben trots op alle medewerkers die dag in dag uit de wijk in gaan, en geconfronteerd worden met hele heftige en diverse uitdagingen. We kunnen onze verhalen bij elkaar kwijt en gaan de volgende dag weer met dezelfde moed en kracht er tegenaan.”

“In ons werk accepteren we mensen zoals ze zijn. Soms wijzen we wel op dingen die anders kunnen. Ik wil niet zeggen dat onze deelnemers anders zijn; het zijn de mensen om hen heen die vaak afstandelijk reageren. Wanneer je eenmaal dit werk gedaan hebt, wil je nooit meer iets anders. De mensen die je dagelijks ontmoet hebben zoveel moeten doorstaan en vinden ondanks alle ellende toch de kracht om door te gaan. Daar word ik heel erg door geïnspireerd. Ik besef dan ook weer hoe fijn het is dat ik wel de goede afslag heb kunnen nemen in mijn leven.”

Souraya

Buurmeisje

 

“Eén van mijn vriendinnetjes vertelde mij over de avonturenclub in Bij Bosshardt. Ik ben een keertje wezen kijken en ik ga nu elke week. We doen hier leuke dingen die vaak te maken hebben met een thema. Een paar weken geleden gingen we bijvoorbeeld hutten bouwen”.

Souraya (10) is één van de kinderen die vaak meedoet aan de avonturenclub van Bij Bosshardt. Ze houdt van dansen, zingen, acteren en van avontuur. Ze gaat er graag met anderen op uit, is erg creatief, en neemt van nature de leiding. “De kinderen die hier spelen zijn aardig en onze buurt is leuk. We leren hier om samen te spelen en doen leuke dingen zoals knutselen, tekenen, hutten bouwen en allemaal avontuurlijke dingen. Als ik later groot ben wil ik neurochirurg worden. Ik wil niet voor iets makkelijks kiezen en ik wil graag andere mensen helpen.”

Video
Share
Aanmelden

Meld aan

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1