“Altijd welkom bij Bij Bosshardt”

In gesprek met officier luitenant Huub Stijvers

wit-pijl

  12. Interview   

Meerdere malen per week heeft officier luitenant Huub Stijvers een gesprek met een buurtbewoner over zingeving, of gewoon over het leven zelf. Zelden zijn deze gesprekken gepland, ze ontstaan gewoon. In het nieuwe buurtcentrum Bij Bosshardt Oost vertelt hij gepassioneerd over de samenwerking tussen de korpsen (kerk) en het maatschappelijk werk van het Leger.

Zowel in Amsterdam Oost als West is er een nieuwe Bij Bosshardt bijgekomen. De Leger des Heils korpsen die hier al waren, hebben hun gebouw opengesteld als huiskamer voor de buurt. Een ontwikkeling waar Huub erg blij mee is, want de kerk en het maatschappelijk werk zijn nauw met elkaar verbonden. “In al onze Bij Bosshardt’s hangt de uitspraak van de Majoor: ‘God dienen is mensen dienen, en mensen dienen is God dienen’. Het mooie aan Bij Bosshardt is dat je het Leger niet alleen op zondag hoeft te bezoeken. Doordeweeks vind je ook dezelfde medemenselijkheid en bereidwilligheid om anderen te helpen.”

‘Je mag er zijn’
Vanuit zijn ruime ervaring met buurtwerk weet Huub hoeveel een buurtcentrum als Bij Bosshardt voor mensen kan betekenen. “Iedereen is op zoek naar een stukje erkenning. Dat je er als mens mag zijn. Als Bij Bosshardt in één ding heel sterk is, dan is het wel in het overbrengen van die boodschap. Je bent iemand die er toe doet. Niet een nummer bij een instantie. In andere Bij Bosshardt’s heb ik mensen zien binnen komen als een ziek vogeltje met geknakte vleugels. Door de erkenning dat ze er mochten zijn, en het netwerk dat ze erbij kregen, gingen ze weer in het leven staan en aan het werk. We willen dat mensen iets bij ons vinden: een stukje gezelligheid en contact met andere buurtbewoners. Een stukje verdieping vinden we ook belangrijk. Niet iedereen zit te wachten op een dienst op zondag of een doordeweekse Bijbelstudie, maar dat neemt niet weg dat mensen behoefte hebben aan een stukje zingeving. Meerdere keren per week kloppen mensen spontaan bij me aan met vragen waar ze mee zitten. Dat zijn vaak de beste gesprekken.”

Ook in het bestrijden van eenzaamheid speelt Bij Bosshardt een belangrijke rol. “We nemen de eenzaamheid niet weg, maar de gevoelens van permanente eenzaamheid kunnen wel afnemen”, aldus Huub. “Het moment dat je hier over de drempel stapt beland je in een netwerk. Dat neemt niet weg dat je alsnog alleen bent als je thuis komt, maar we kunnen de eenzaamheid wel aanvaardbaar en dragelijk maken.”

Video
Share
Aanmelden

Meld aan

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1