“Toen ik hier kwam viel alles weer op zijn plek”

Rion, kok bij 50|50

wit-pijl

  8. Interview   

Vier dagen per week is de goedlachse Rion (52) te vinden in onze lunchroom 50|50 Food. Hier volgt hij een opleiding tot kok en leert hij tegelijkertijd om structuur in zijn leven te krijgen. “Het lijkt wel alsof God gepland heeft dat ik hier terecht zou komen. Ik vind het een geschenk uit de hemel.”

Rion groeide op in Suriname; hij was één van de jongsten van acht kinderen. Op zijn twintigste vertrekt hij in het kader van gezinshereniging naar Nederland. Zijn beide ouders wonen dan al een aantal jaar in Nederland. Hier aangekomen volgt hij een mbo-opleiding metaalbewerking. Na zijn opleiding heeft hij diverse baantjes, maar door drugsgebruik en verkeerde vrienden gaat het al snel mis.

“Ik handelde veel in drugs waardoor ik nooit geldgebrek had”, aldus Rion. Toch heeft hij geen eigen woning en logeert hij wisselend bij verschillende familieleden. Een periode gaat het goed wanneer hij een baan heeft bij Ikea. Door een terugslag wordt hij ook hier ontslagen. In die periode belandt hij ook in de gevangenis.

Altijd een weg terug
Na zijn gevangenisstraf woont Rion bij een resocialisatieproject waarin hij werkt aan zijn terugkeer in de samenleving. Na jarenlang op de wachtlijst te hebben gestaan, ontvangt hij een eigen woning. Het lijkt de goede kant op te gaan, totdat hij ook zijn woning verliest. “Ik kwam niet op tijd op afspraken waardoor ik mijn uitkering kwijtraakte. Hierdoor kon ik mijn huur niet betalen. Ik wist niet dat ik daar bezwaar tegen kon maken, waardoor ik weer helemaal opnieuw moest beginnen. Omdat ik niet wist wat ik moest doen, heb ik een beroep gedaan op het resocialisatieproject waar ik eerder verbleef. Via hen kwam ik in contact met het Leger des Heils en heb ik uiteindelijk een schakelwoning gekregen (een woning die op naam staan van het Leger des Heils).”

Met een passie voor koken kan hij terecht bij 50|50 Food.

———————

“Het lijkt wel alsof God gepland heeft dat ik hier terecht zou komen.
Ik vind het een geschenk uit de hemel.”

Omdat Rion een passie heeft voor koken, komt hij terecht in de lunchroom van 50|50. Op deze plek leert hij veel over zichzelf maar ook van de mensen om hem heen. “Je komt in een soort gemeenschap terecht”, zo blikt hij terug. “Toen ik hier kwam viel alles weer op zijn plek. Ik vind het werk leuk en ik heb leuke collega’s. Het contact met lotgenoten raakt me.”

Inmiddels heeft Rion al één diploma behaald als gastheer niveau 2 en is hij in opleiding tot kok. In de toekomst ziet hij zichzelf werken in de catering, maar vooralsnog is hij op zijn plek in de lunchroom. “Ik heb hier geleerd dat er altijd een weg terug is, hoe groot je problemen ook zijn. Het lijkt wel alsof God gepland heeft dat ik hier terecht zou komen. Ik vind het een geschenk uit de hemel.”

Training Sterk op werk

 

Ons Bureau Traject Management heeft het afgelopen jaar de training ‘Sterk op Werk’ ontwikkeld; een training waarin een stuk zelfverkenning, arbeidsmarktoriëntatie en sociale vaardigheden centraal staan. In de training kwamen vragen aan de orde als: ‘hoe communiceer je?’, ‘wat is het effect daarvan?’, ‘wat wil je wel of niet?’ en ‘waar zitten je krachten en aandachtspunten?’. Ook werden de deelnemers getraind om feedback te geven aan elkaar. Collega’s Gisa Groeneveld en Janet van Velzen: “Veel deelnemers zijn vakinhoudelijk goed in hun werk. De reden waarom zij vaak uitvallen op de arbeidsmarkt, is vanwege hun sociale vaardigheden. Door het aanbieden van deze training zijn deelnemers meer bewust van hoe ze communiceren op de werkvloer en wat het effect daarvan is. Het is mooi om te zien hoe ze daarin groeien.”

Video
Share
Aanmelden

Meld aan

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1