“Ik weet het nog heel goed. Ik studeerde aan de SPW en als schoolproject hebben we toen een nachtje doorgebracht als dakloze in Amsterdam. We sliepen op straat en kregen een rondleiding op de wallen en bij de Gastenburgh. Ik wist het meteen, hier wil ik later werken!
De volgende ochtend bezochten we een kerkdienst van het Leger des Heils. Naast mij kwam een oude dame in uniform zitten. Niet zomaar iemand, maar niemand minder dan Majoor Bosshardt. We raakten aan de praat over haar werk en wie ze was; ik zat aan haar lippen gekluisterd. We besloten contact te houden en ze stuurde mij twee van haar biografieën op. Gedurende mijn studententijd hebben we schrijfcontact gehouden, wat een bijzondere vrouw!
Ruim twee jaar later, ik was inmiddels afgestudeerd en verhuisd naar Bonaire, was ik mijzelf aan het beraden op wat ik wilde gaan doen. Ik dacht terug aan mijn bijzondere ervaring in Amsterdam en besloot een open sollicitatie te sturen naar het Leger des Heils in Amsterdam.
Ik kwam in contact met Katia Maas (hoofd Bureau Traject Management) en wonder boven wonder bleek ze een baan voor mij te hebben op de Gastenburgh. In 2015 ben ik daar begonnen en nog steeds werk ik met ontzettend veel plezier voor het Leger des Heils. Voor mij is het duidelijk leiding in mijn leven dat ik nu hier zit en ik voel mij bevoorrecht een bijdrage te mogen leveren aan deze bijzondere organisatie, door er elke dag weer te zijn voor mensen zonder helper.
Inmiddels ben ik teamleider Restart en heb ik mij gespecialiseerd in het begrip hoarding (verzameldwang). Ik vond dat we ons beter moesten onderscheiden en kwam erachter dat er nog maar weinig kennis in Nederland is over hoarding. Met een team van drie mensen zijn we, op basis van kennis uit de literatuur, mensen uit het veld en ervaringsdeskundigen, begonnen om een aanpak te bedenken voor mensen met hoarding. Hieruit is de Leger des Heils aanpak ‘Veilig verzamelen’ ontwikkeld.
Met ‘Veilig verzamelen’ geven we de hulpverleners duidelijke kaders mee om hun eigen waarden over schoon en opgeruimd los te kunnen laten en te focussen op veiligheid. Mensen met hoarding zijn namelijk niet te genezen. Ze mogen dan ook wonen zoals ze willen, alleen zijn er wel wettelijke kaders over veiligheid. Wanneer we bij iemand komen met hoarding beginnen we met het maken van een nulmeting. We betrekken andere partijen als de woningbouw, GGD, brandweer en familie. Gezamenlijk maken we een plan. Daar komen haalbare doelen uit die we strak handhaven en elk kwartaal evalueren. Het kader is er voor zowel hulpverleners als voor de deelnemers zelf. Beide worden geholpen en staan niet meer alleen.
Inmiddels is er een stedelijke aanpak voor hoarding, waar ‘Veilig verzamelen’ de basis voor is geweest. De oude aanpak van standaard kiezen voor ontruiming geldt niet meer, waardoor hulpverleners niet meer bang hoeven te zijn om de GGD in te schakelen, maar juist gestimuleerd worden om zo vroeg mogelijk met de verschillende partijen samen te werken. De basis hiervoor is in 2018 gelegd, in 2019 worden deze afspraken vastgelegd.
Mijn ambitie is om deze aanpak landelijk uit te breiden, zodat overal in Nederland aandacht is voor mensen met hoarding.”
Bij mensen met hoarding spelen de volgende problemen:
1. Moeite om bezittingen weg te doen, ongeacht de werkelijke waarde.
2. De moeite komt voort uit behoefte te bewaren, en uit lijdensdruk die gepaard gaat met het wegdoen van bezittingen.
3. Dit leidt tot een verzameling van grote hoeveelheid bezittingen, die in de weg staan, en ruimtes die niet voor hun eigenlijk functie kunnen worden benut.
4. Verzamelen veroorzaakt lijdensdruk of beperkingen in het sociale of beroepsmatige functioneren.
Veilig Verzamelen is een methodiek om deelnemers (cliënten) te begeleiden waarbij er sprake is van verzamelgedrag. De methodiek is in de praktijk ontwikkeld door team Restart. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar wat een werkzame manier is van het begeleiden van een deelnemer met verzamelgedrag. Door het beschrijven van de visie, werkzame elementen uit de praktijk en deze samen te brengen, dragen we bij aan kwaliteit van leven voor de deelnemer, en kwaliteit van hulpverlening voor de hulpverlener.
Het doel van Veilig Verzamelen is, op een verantwoorde wijze, leven met verzamelgedrag, door het terugwinnen van de leefomgeving, vanuit het eigen vermogen. Dit doen we door het samenbrengen van de doelen van de deelnemer en diens omgeving. Zodat de deelnemer kan leven op zijn of haar manier, zonder een gevaar en risico te vormen voor zichzelf of anderen.
Uw naam
Uw e-mail adres
Naam ontvanger
E-mail adres ontvanger
Uw bericht