Mensen helpen en mooi maken. Dat is de passie van hulpverleners Garrick Croes en Hanoch Limahelu uit het instroomhuis. Ze willen mensen het gevoel geven dat ze ertoe doen. Daarom hebben ze een barbercursus gevolgd zodat ze bewoners uit de opvang een nieuwe ‘look’ kunnen geven. Garrick: “Een nieuw kapsel geeft mensen een gevoel van eigenwaarde. Ze willen weer de deur uit en gezien worden.”

Al meer dan tien jaar werken Garrick en Hanoch bij het Leger des Heils in Amsterdam. Voor veel deelnemers zijn ze een vertrouwd gezicht in de opvang. “Na al die jaren zijn we er nog steeds trots op om bij het Leger te werken”, vertellen Hanoch en Garrick enthousiast. “We doen dit werk al een tijd maar zijn iedere keer weer op zoek naar hoe we nog meer kunnen delen en geven. We willen mensen graag mooier en blijer maken. Zo is het idee ontstaan om een barbercursus te gaan volgen.

Streetmirrors
Sinds oktober 2018 geven Garrick en Hanoch knipbeurten op de afdelingen van de Leger des Heils. Het knippen is gratis en er wordt een echt feestje van gemaakt. Zo was er bij de Zuiderburgh zelfs live muziek. “De sfeer is iedere keer weer fijn. Het knippen brengt mensen samen”, aldus Garrick.

Inmiddels hebben ze ook al een naam verzonnen voor hun initiatief: street mirrors. Garrick: “We willen mensen een spiegel voorhouden en uitdragen dat ze er mogen zijn. Tijdens het knippen ontstaan er zulke mooie gesprekken. Ons idee is om binnenkort ook een paar herstelvragen te gaan stellen tijdens het knippen; bijvoorbeeld: wat heeft jou al die tijd op de been gehouden?”

Hun droom voor de toekomst is om verder te gaan met hun ‘streetmirror- werk’ in de opvang. In het instroomhuis hebben ze zelfs een eigen ruimte gekregen om een barbershop te creëren. “We willen verder gaan met liefde delen”, aldus Garrick. “We zien de positieve effecten die het heeft op mensen. Vaak willen ze na een knipbeurt direct naar buiten met hun nieuwe kapsel en gaan ze meer doen aan hun zelfverzorging. Mijn collega Hanoch knipte onlangs een man die jaren niet meer naar de kapper geweest was. De drempel om naar een kapperszaak te gaan was te hoog. Na de knipbeurt moest hij even een traantje wegpinken en voelde hij zich zoveel beter. Dat zijn zulke mooie momenten. Dan weten we weer waar we het voor doen!”

“Na de knipbeurt moest hij even een traantje wegpinken en voelde hij zich zoveel beter.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Lima Fotografie

Video
Share
Aanmelden

Meld aan

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1