Jongeren

Het Leger des Heils biedt zorg aan jongeren die om wat voor reden dan ook kwetsbaar zijn. Zoals in de vlog van onze collega Bas te zien is, heeft een groot deel van onze jongeren een licht verstandelijke beperking (LVB) en complexe (psychiatrische) problematiek. Vanuit diverse locaties in Amsterdam bieden we zorg aan meer dan tachtig jongeren in de leeftijd van 15-27 jaar, zowel in een 24-uurs vorm als ambulant.

De jongeren hebben hulpvragen op diverse gebieden, zoals leren, weerbaarheid, aanpassingsvermogen, gezondheid en psychiatrie (stoornis en/of trauma). De veelheid aan hulpvragen vertaalt zich vaak in problematisch en soms crimineel gedrag. In de omgang met deze jongeren schuilt vaak het risico dat ze overschat worden.

Trends en uitdagingen

In het afgelopen jaar zien we een toename van justitiële en psychiatrische problematiek.

Daarnaast is er een toename van het aantal aanmeldingen van kwetsbare (dakloze) meisjes in ernstige crisissituaties. Voor de begeleiding van deze kwetsbare jongeren zien wij de komende tijd een aantal uitdagingen die we op gaan pakken:

  • De jongeren zijn vaak slachtoffer en dader tegelijk en dat vraagt beide om aandacht.
  • Het omgaan met middelengebruik en dealgedrag (lachgas/XTC).
  • Het verantwoord omgaan met social media en het herkennen van de gevaren van sexting en grooming (digitaal kinderlokken).
“Iedereen kan zichzelf zijn, zonder oordeel.”
– Bas

———————

Video
Share
Aanmelden

Meld aan

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1