7. Interview

————————

Maatjes

‘Iets wezenlijks betekenen voor je medemens’

Voor veel mensen die hulp krijgen van het Leger des Heils, is het niet vanzelfsprekend om een vriend of familielid te hebben. Een maatje met wie het goed klikt, is dan echt een lichtpuntje in iemands leven. De 65-jarige Norwin heeft in Lionel (36) een maatje gevonden bij wie hij zijn hart kan luchten. 

In eerste instantie zocht Norwin iemand die hem kon helpen met zijn computer. “Als mijn computer in de war is weet Lionel hem weer op orde te krijgen.” Hij kijkt tevreden naar Lionel. “Soms gaan we hier in de Bijlmer een beetje wandelen,” vervolgt Norwin. “Waar ik naar hunker is om gewoon met hem te praten over dingen die me dwars zitten. Veel mensen voelen zich eenzaam of hebben niks te doen. Dan komt het goed van pas als iemand als Lionel langskomt!”

Iemand helpen

Dat is precies de reden waarom Lionel zich als maatje aanmeldde bij het Leger des Heils, vertelt hij. “Ik zag een programma over mensen die vaak eenzaam thuis zitten. En ik had zoiets van: ‘Ik wil iemand gaan helpen’.” Norwins ogen lichten op: “Bij mij, welkom!” Lionel glimlacht. “Ik hoorde dat ik maatje kon worden van iemand bij het Leger des Heils. Daar heb ik me aangemeld en werd ik aan Norwin gekoppeld. Het klikte meteen tussen ons. Binnenkort mag ik zelfs een keer mee naar zijn muziekrepetitie, Norwin is namelijk ook muzikant.”

Via een ladder het dak af

Norwin kampte jarenlang met drugsproblematiek, maar slaagde erin af te kicken. Dat was geen gemakkelijke weg.

“Op gegeven moment besloot ik eruit te stappen. Ik vond het zo frustrerend dat een slimme man zoals ik drugs nodig had om te kunnen functioneren.” Hij zucht en vervolgt: “Maar als je via een ladder het dak oploopt en vervolgens weer naar beneden wilt, dan spring je niet in één keer van het dak af naar de begane grond. Je zult weer stap voor stap moeten teruglopen via de ladder.” Die metafoor hielp hem moed te houden: “Het heeft mij houvast gegeven. Je moet rustig teruglopen naar de begane grond, precies zoals je ook ooit naar boven bent geklommen,” legt hij uit.

Goodwill werk

Wat bewonderen de twee in elkaar? Norwin: “Lionel is een correct en eerlijk persoon met een groot hart. Hij komt als vrijwilliger helemaal van z’n huis naar mij toe om me te helpen. Dit is allemaal goodwill werk, hij vraagt er niets voor terug. En het klikte gewoon in onze gesprekken.” Ook Lionel ervaart dit zo: “Vanaf het eerste moment ging ons contact vanzelf, het was alsof we elkaar al jaren kenden.” Norwin knikt enthousiast: “Exact!” Lionel: “En hij is echt een doorzetter. Hij heeft me verteld wat hij allemaal heeft meegemaakt. Het feit dat hij er vandaag nog is; dat hij positief is en ervoor wil gaan, is ongelofelijk. Alle kansen die hij krijgt, grijpt hij aan. Dat is echt mooi om te zien.”

“Op gegeven moment besloot ik eruit te stappen. Ik vond het zo frustrerend dat een slimme man zoals ik drugs nodig had om te kunnen functioneren.”

———————

Wil jij ook een maatje worden?

Meld je nu aan

Video
Share
Aanmelden

Meld aan

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1