————————
Gerda is heel open over haar problemen. Ze heeft in het verleden veel trauma’s opgelopen, waardoor ze allerlei psychische problemen heeft. “Ik was een hoarder; ik verzamelde heel veel spullen en kon ze niet weggooien. Ook heb ik 40 jaar lang aan de softdrugs gezeten. Ik ben hier allemaal mee gestopt met behulp van Jellinek (behandelkliniek voor verslavingen) en de Thuiszorg van het Leger des Heils.”
Ruim twee jaar geleden besluit Gerda dat het roer ook om moet wat betreft haar gewicht. Ze ondergaat een maagverkleining. Omdat met afvallen ook spiermassa verloren gaat, moet Gerda gaan sporten. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. “Ik kon me er niet toe zetten”, bekend ze eerlijk. “Ik was meer een sponsor van de sportschool, dan dat ik er wat deed. Wanneer ik een ‘gewone’ sportschool binnen stap, dan is bijna iedereen slank of gespierd. Ik voel me dan toch afwijken van de norm. Dat was voor mij altijd een groot struikelblok.”
Door haar thuisbegeleider wordt Gerda geattendeerd op het ‘personal trainings-aanbod’ van Tom. “Ik dacht direct: ‘dat ga ik eens proberen’. Tom houdt niet van binnen sporten, dus we zijn eigenlijk altijd buiten. In het park staan diverse apparaten die we gebruiken. Ook doen we allemaal opdrukoefeningen en squats. Na het sporten heb ik altijd een voldaan gevoel. Mijn conditie gaat vooruit en mijn geest wordt positiever. Ik krijg meer inzichten en ideeën over hoe ik de dingen in mijn leven aan kan pakken. Als je sport, kan je niet passief blijven.”
Door het sporten met Tom wordt ‘beweging’ een steeds belangrijk onderdeel van Gerda’s leven. Ze fiets nu tweemaal per week 30 kilometer per dag naar haar dagbesteding. Ook sport ze eenmaal per week via een speciaal project van de gemeente. De personal training zal ze voorlopig nog blijven aanhouden. “Ik vind het Leger des Heils een fijne organisatie. Ik voel me geaccepteerd doordat ze niet snel ergens van op kijken. Tom motiveert me door zijn aanpak en aanwezigheid. Hij ziet wat ik aankan. Soms heb ik een mindere dag en dan zeg ik dat ook. Maar dan zegt hij: ‘je bent toch gekomen’.”
‘Door het sporten word ik positiever’
___________
Een zinvolle vrijetijdsbesteding is een belangrijk onderdeel van onze hulpverlening. We bieden allerlei activiteiten aan op het gebied van sport, muziek, kunst en theater. Door de inzet van deze activiteiten, krijgen mensen de ruimte om zichzelf te ontwikkelen, een gevoel van eigenwaarde te creëren en een nieuw sociaal netwerk op te bouwen.
Als artiestennaam heeft de groep gekozen voor: Kintsugi Collectief. Kintsugi is een Japanse vorm van kunst waarbij gebroken porselein of keramiek wordt hersteld met lijm van goud. Door een vaas of pot op deze manier te herstellen, wordt het voorwerp nog mooier en unieker dan het al was. “Met elkaar zijn we een groep mensen die begrijpen hoe we onze persoonlijke schade in goud kunnen omzetten”, aldus deelneemster Grace Wo.
De deelnemers van de fotoworkshops werden met een camera op pad gestuurd. Ze mochten foto’s maken van dingen die hun leven betekenis geven. Dit konden foto’s zijn van belangrijke personen, plekken of gebeurtenissen in hun leven. Uiteindelijk zijn de belangrijkste foto’s van de ‘mijn verhaal-workshop’ gebundeld in een boekje. Meer dan vijftig mensen waren aanwezig bij de presentatie van de boekjes. Niet lang daarna is er een tweede fotoworkshop georganiseerd onder de titel ‘foto voice’. De foto’s van deze workshop zijn als expositie neergezet in onze locatie De Gastenburgh. Coördinator Wout Zonneveld: “Het was heel bijzonder om te zien wat beide projecten betekenden voor de deelnemers. Onze mensen denken vaak dat ze er alleen voor staan. Dat hun verhaal niet gezien of gehoord wordt. Door deze projecten leerden ze om meer vertrouwen in zichzelf en de wereld om hen heen te hebben. Ze mogen er zijn en hun verhaal is zeker van betekenis.”
Uw naam
Uw e-mail adres
Naam ontvanger
E-mail adres ontvanger
Uw bericht