12. Artikel

————————

Vrije tijd

Over het belang van sport, muziek en kunst

Vol trots laat Gerda een voor- en na foto zien op haar telefoon. De afgelopen twee jaar is ze ruim 60 kilo afgevallen. Om haar spierspanning te behouden, moet ze minimaal twee tot drie keer per week sporten. In de ‘gewone’ sportschool voelt ze zich teveel bekeken. Daarom sport ze een keer per week met onze collega Tom van Scheppingen (maatschappelijk sportcoach).

Gerda is heel open over haar problemen. Ze heeft in het verleden veel trauma’s opgelopen, waardoor ze allerlei psychische problemen heeft. “Ik was een hoarder; ik verzamelde heel veel spullen en kon ze niet weggooien. Ook heb ik 40 jaar lang aan de softdrugs gezeten. Ik ben hier allemaal mee gestopt met behulp van Jellinek (behandelkliniek voor verslavingen) en de Thuiszorg van het Leger des Heils.”

Ruim twee jaar geleden besluit Gerda dat het roer ook om moet wat betreft haar gewicht. Ze ondergaat een maagverkleining. Omdat met afvallen ook spiermassa verloren gaat, moet Gerda gaan sporten. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. “Ik kon me er niet toe zetten”, bekend ze eerlijk. “Ik was meer een sponsor van de sportschool, dan dat ik er wat deed. Wanneer ik een ‘gewone’ sportschool binnen stap, dan is bijna iedereen slank of gespierd. Ik voel me dan toch afwijken van de norm. Dat was voor mij altijd een groot struikelblok.”

‘Ik voel me geaccepteerd’

Door haar thuisbegeleider wordt Gerda geattendeerd op het ‘personal trainings-aanbod’ van Tom. “Ik dacht direct: ‘dat ga ik eens proberen’. Tom houdt niet van binnen sporten, dus we zijn eigenlijk altijd buiten. In het park staan diverse apparaten die we gebruiken. Ook doen we allemaal opdrukoefeningen en squats. Na het sporten heb ik altijd een voldaan gevoel. Mijn conditie gaat vooruit en mijn geest wordt positiever. Ik krijg meer inzichten en ideeën over hoe ik de dingen in mijn leven aan kan pakken. Als je sport, kan je niet passief blijven.”

Door het sporten met Tom wordt ‘beweging’ een steeds belangrijk onderdeel van Gerda’s leven. Ze fiets nu tweemaal per week 30 kilometer per dag naar haar dagbesteding. Ook sport ze eenmaal per week via een speciaal project van de gemeente. De personal training zal ze voorlopig nog blijven aanhouden. “Ik vind het Leger des Heils een fijne organisatie. Ik voel me geaccepteerd doordat ze niet snel ergens van op kijken. Tom motiveert me door zijn aanpak en aanwezigheid. Hij ziet wat ik aankan. Soms heb ik een mindere dag en dan zeg ik dat ook. Maar dan zegt hij: ‘je bent toch gekomen’.”

‘Door het sporten word ik positiever’

___________

Vrije Tijd

Een zinvolle vrijetijdsbesteding is een belangrijk onderdeel van onze hulpverlening. We bieden allerlei activiteiten aan op het gebied van sport, muziek, kunst en theater. Door de inzet van deze activiteiten, krijgen mensen de ruimte om zichzelf te ontwikkelen, een gevoel van eigenwaarde te creëren en een nieuw sociaal netwerk op te bouwen.

Deelnemers en collega’s lanceren lied ‘Speak to me’

Tientallen deelnemers en collega’s van het Leger des Heils hebben meegewerkt aan een uniek lied: ‘Speak to me’. Het nummer was voor het eerst te horen op ons Kunst en Theaterfestival in de Kleine Komedie.

 

Als artiestennaam heeft de groep gekozen voor: Kintsugi Collectief. Kintsugi is een Japanse vorm van kunst waarbij gebroken porselein of keramiek wordt hersteld met lijm van goud. Door een vaas of pot op deze manier te herstellen, wordt het voorwerp nog mooier en unieker dan het al was. “Met elkaar zijn we een groep mensen die begrijpen hoe we onze persoonlijke schade in goud kunnen omzetten”, aldus deelneemster Grace Wo.

Beluister hier het prachtige nummer op Spotify:

Deelnemers maken fotoreportage over hun leven

Een plek waar mensen zichzelf kunnen zijn. Zonder vooroordelen. Dat is waar THUIS, onze cliëngestuurde ruimte, voor staat. Wekelijks komen hier tientallen mensen over de vloer die een activiteit of zelfhulpgroep bijwonen of gewoon een bakje koffie komen drinken. Een bijzonder hoogtepunt in 2019 waren twee fotoworkshops (‘mijn verhaal’ en ‘foto voice’) waarin deelnemers een reportage maakten over hun leven.

 

De deelnemers van de fotoworkshops werden met een camera op pad gestuurd. Ze mochten foto’s maken van dingen die hun leven betekenis geven. Dit konden foto’s zijn van belangrijke personen, plekken of gebeurtenissen in hun leven. Uiteindelijk zijn de belangrijkste foto’s van de ‘mijn verhaal-workshop’ gebundeld in een boekje. Meer dan vijftig mensen waren aanwezig bij de presentatie van de boekjes. Niet lang daarna is er een tweede fotoworkshop georganiseerd onder de titel ‘foto voice’. De foto’s van deze workshop zijn als expositie neergezet in onze locatie De Gastenburgh. Coördinator Wout Zonneveld: “Het was heel bijzonder om te zien wat beide projecten betekenden voor de deelnemers. Onze mensen denken vaak dat ze er alleen voor staan. Dat hun verhaal niet gezien of gehoord wordt. Door deze projecten leerden ze om meer vertrouwen in zichzelf en de wereld om hen heen te hebben. Ze mogen er zijn en hun verhaal is zeker van betekenis.”

Video
Share
Aanmelden

Meld aan

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1