Dayana is in 2015 vanuit Colombia naar Nederland geëmigreerd. Door haar kennis van de taal en cultuur is zij een vertrouwenspersoon voor Zuid-Amerikaanse mensen die in de prostitutie werken. Het afgelopen jaar heeft de coronacrisis deze doelgroep extra hard geraakt. Van de ene op de andere dag moesten de ramen sluiten en viel hun inkomen weg. Dayana: “Er heerste grote paniek. In de eerste weken van de eerste lockdown waren we zeven dagen per week bereikbaar en spraken we meer dan 180 vrouwen.”
‘Ik hoorde hoe bang en alleen ze waren’
……………………………..
“Met het geld dat de vrouwen verdienen, ondersteunen ze vaak familie in het land van herkomst”, legt Dayana uit. “Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat hun moeder een huis heeft of dat hun kind kan studeren. Toen het werk wegviel, wilde een aantal dames graag terug naar hun eigen land. Maar ook dat kon niet.”
Sommige mensen konden aanspraak maken op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), voor anderen bleek dit niet mogelijk. “We kwamen erachter dat veel vrouwen op een woonadres in Spanje staan ingeschreven. Ze betalen wel belasting in Nederland, maar hebben geen rechten.” Daarom sloegen de organisaties die voor de doelgroep werken en de gemeente Amsterdam de handen ineen. “We moesten iets doen om deze mensen te helpen. Dankzij ons noodfonds en verschillende donaties konden we wat geld geven en met hulp van bedrijven konden we wekelijks zestig voedselpakketten uitreiken.”
De materiële nood is maar één kant van het verhaal. Dayana merkt ook dat de eenzaamheid onder de mensen die in de prostitutie werken groot is. “Bijna altijd zijn ze dit werk gaan doen uit nood. Ze helpen hun familie uit de armoede, maar dat heeft een prijs. Prostitutie is in Zuid-Amerika een groot taboe. Deze vrouwen kunnen niet met hun familie delen hoe ze hun geld verdienen en wat ze meemaken. Dat maakt heel eenzaam.” Dayana vond het dan ook heel lastig dat ze de vrouwen in het begin alleen telefonisch kon ondersteunen. “Ik hoorde hoe bang en alleen zij waren. Ik wilde ze in de ogen kunnen kijken en een arm om hen heenslaan.”
Het werken tijdens de coronacrisis heeft ook goede dingen gebracht. “De samenwerking die tussen verschillende organisaties ontstond, zetten we in de toekomst voort. Ook heeft de crisis sekswerkers meer bewust gemaakt van hun situatie. Ze weten nu dat ze bepaalde zaken moeten regelen om in Nederland rechten te hebben. Dat maakt hun positie krachtiger.”
In april 2020 startte het EO-jongermerk BEAM een hulpactie voor mensen in de prostitutie: ‘Code Rood’. En met succes. De actie leverde meer dan 40.000 euro op. Met het bedrag konden 272 mensen geholpen worden. Onze collega’s Annemarie Heeringa en Ineke van Buren namen de cheque in ontvangst. “We waren ontzettend blij met dit bedrag”, blikt Annemarie terug. “Hierdoor waren we in staat om acute noodhulp te geven aan vrouwen en mannen in de prostitutie. Een tas met boodschappen of een veilige plek om te slapen zijn zo belangrijk. Het raakte ons dat zoveel jongeren in actie waren gekomen voor deze mensen, dat ze werden gezien.”
Uw naam
Uw e-mail adres
Naam ontvanger
E-mail adres ontvanger
Uw bericht