‘Mijn werk is briljant veelzijdig’

Marieke Ossendrijver werkt als
ambulant ondersteuner in de Pijp

 

rood-pijl

‘Mijn werk is briljant veelzijdig’

Marieke Ossendrijver werkt als
ambulant ondersteuner in de Pijp

 

rood-pijl

Marieke Ossendrijver werkt als ambulant ondersteuner in de Pijp. Hier begeleidt zij Amsterdammers in hun weg naar zelfredzaamheid en herstel. Om mensen zo goed mogelijk te helpen werkt Marieke intern samen met veel verschillende afdelingen of disciplines, zoals de wijkverpleging, de huishoudelijke ondersteuners, intermediaire verhuur, de bijzondere schoonmaak en de ervaringsdeskundigen.

‘Een houding van ‘aanwezig zijn’ zet mensen in beweging om zelf iets uit het leven te halen.’

‘’Mijn werk is briljant veelzijdig. Soms start ik de dag met een lege agenda. Dan rijd ik op mijn fietsje de wijk in. Op een of andere manier vult mijn agenda altijd. Dit kan zijn omdat iemand ineens een onverwachtse incasso krijgt waar acuut op gereageerd moet worden of dat ik tijd maak voor iemand die huilend aan de lijn hangt omdat die vastloopt in zijn planning. Ik ben gewoon present. Op voorhand heb ik een signalerende rol en houd ik in de gaten hoe het gaat met de psychische gesteldheid of gezondheid van deelnemers. Soms komt hier een hoop bij kijken en is er meer praktisch zorg nodig. Ik kijk dan vooral naar het op- en afschalen van de intensiteit van zorg. Wát voor zorg heeft iemand nodig, hoeveel en van wie?’’

Samenwerken

‘’Samenwerken is passende zorg faciliteren. Elke deelnemer is maatwerk. Ik deel directe signalen met collega’s waar we eventueel de ondersteuning op aanpassen. Als ik signaleer dat iemand lichamelijk achteruitgaat dan neem ik contact op met de wijkverpleegkundige of verzorgende. Als een huis vervuild is overleg ik met de huishoudelijke hulp of wordt er een bijzondere schoonmaak gepland. Intern is het lijntje snel gelegd en de zorg is hierdoor een stuk laagdrempeliger voor de deelnemer. Een bijzondere schoonmaak inzetten bij iemand met hoarding problematiek (verzameldrang) is een stuk minder heftig dan een ontruiming van de GGD.

Een mooi voorbeeld van extern samenwerken vind ik het project ‘wachtlijstbegeleiding’. Amsterdammers die op de wachtlijst staan voor ambulante zorg krijgen tijdens de ‘wachtperiode’ al begeleiding van een zorginstelling. Een voordeel hiervan is dat de deelnemer al kennis heeft gemaakt met onze herstelgerichte aanpak en op deze manier instroomt.

Ook bij de uitstroom van deelnemers werken we zoveel mogelijk samen. We zorgen dat iemand voorbereid de wijk weer ingaat door hen te koppelen aan bijvoorbeeld de buurthuiskamer van het Leger des Heils of andere initiatieven.”

Aanwezig zijn

”Als ambulant ondersteuner ben ik enorm geïnspireerd door de term ‘verdunde ernst’, een term die uit de presentiebenadering komt. Het aanwezig zijn. Concreet betekent dit dat ik aandacht heb voor de situatie van mijn deelnemer maar niet té zwaar en té serieus, terwijl ik wél de moeilijke dingen ruimte geef door het ondersteunen in alledaagse omgangsvormen en activiteiten. Samen met mijn collega’s help ik eigenlijk om overzicht te creëren op iemands leven maar de deelnemer blijft altijd zelf de regie houden. Deze houding van ‘aanwezig zijn’ zet mensen in beweging om zelf iets uit het leven te halen. Dit is een uitdaging, het betekent minder hard werken en meer aanwezig zijn!”

‘Van kwetsbaarheid
je kracht maken’

Pearl Lautan is ervaringsdeskundige
bij het Leger des Heils

 

rood-pijl

‘Van kwetsbaarheid
je kracht maken’

Pearl Lautan is ervaringsdeskundige
bij het Leger des Heils

 

rood-pijl

Pearl Lautan (45) heeft jarenlang middelen gebruikt. Haar leven bestond uit het verkrijgen van middelen. Ze verkocht haar lichaam en zelfs haar ziel om aan dope te komen. Aan stoppen dacht ze niet. De omkeer kwam toen Pearls dochter aangaf dat ze bang was om haar moeder kwijt te raken. Pearl kwam in herstel. Tegenwoordig is ze ervaringsdeskundige en zet ze haar ervaringskennis nu al 3 jaar in bij het Leger des Heils.

‘Door veel te luisteren, de juiste vragen te stellen en samen te zoeken naar wat wel voor iemand werkt kom je vaak uit op mooie dingen.’

‘’Als ervaringsdeskundige sta ik naast de deelnemer in hun proces van herstel. Ik sta vaak dichterbij bij hen dan de ambulant ondersteuner omdat ik zelf weet welke schuld en schaamte de deelnemer ervaart. Ik benader mensen vanuit hun wensen, mogelijkheden, verlangens maar ook zeker vanuit hun kwetsbaarheden. Dit heb ik voor mijn eigen herstel ook allemaal onder de loep moeten nemen; deelnemers ervaren meer vrijheid om met mij hier openlijk over te spreken omdat ik hier zelf open over ben. Uitgangspunt is dat we samen tools zoeken die passend zijn voor hem of haar.”

Wegrennen voor je gevoelens

‘’In het begin dacht ik dat ik veel over mijn ervaring zélf zou delen. Dit is niet zo. Ik dacht ook dat mensen met een verslavingsgevoeligheid, zoals ik, ervoor kozen middelen te gebruiken. Dat is ook niet zo. Soms wordt het een gewoonte om weg te rennen voor je gevoelens, om geen verantwoordelijkheid te nemen en niet na te denken over de gevolgen.
Hier haakt een ervaringsdeskundige eigenlijk op in. Door een stukje motiverende gespreksvoering lukt het vaak om samen te onderzoeken waarom iemand wegrent voor zijn gevoelens. Niet omdat iemand verslaafd wil zijn, maar omdat emoties enorm verweven zijn geraakt met trekmomenten.’’

Geen vast concept voor herstel

‘’We zijn allemaal mens. Universeel verlangen wij naar dezelfde dingen: liefde, verbinding, warmte, rust en gehoord worden. De keerzijde kent ook elk mens: kwetsbaar leren en durven zijn, angsten verdragen en hulp accepteren. Toch werkt iedereen op een andere manier.

Er is geen vast concept voor herstel. Geen enkele ervaringsdeskundige heeft hetzelfde meegemaakt of werkt op dezelfde manier. Wel werken we allemaal met professionele ervaringskennis die we zelf hebben opgedaan. Door veel te luisteren, de juiste vragen te stellen en samen te zoeken naar wat wel voor iemand werkt kom je vaak uit op mooie dingen; zoals het herontdekken van iemand zijn hulpbronnen, het belang van zingeving of een netwerk om je heen. Dat is heel mooi. Het is mensen opnieuw in hun kracht zetten. Mijn eigen kwetsbaarheid is een kracht gebleken. Ik ben blij dat ik deze in mag zetten en deelnemers mag helpen om hun kwetsbaarheid tot kracht te maken.’’

‘Het Leger des Heils krijgt mijn erfenis’

Gerda Bouterse (59) woont in de Pijp en ervaart veel steun aan verschillende ambulante diensten van het Leger des Heils. 

‘’Ik ontvang al sinds de jaren ’90 zorg van het Leger des Heils. Mijn huis is schoongemaakt door de ‘Bijzondere Schoonmaak’ en sindsdien krijg ik huishoudelijke hulp. Een lange tijd ging het daardoor goed met mij. Helaas raakte ik erg verward en kreeg ik veel last van mijn trauma’s. Mede door PTSS heb ik nu ook ambulante begeleiding. Met Marieke werk ik aan de uitvoering van mijn doelen omdat ik dat door mijn paniekaanvallen lastig vind. We praten veel maar ze helpt ook met mijn planning. Pearl zet mij vaak aan het denken door bijvoorbeeld over mijn behandeling bij de Jellinek te praten. Beide geven ze op een prettige en gezonde manier stof tot nadenken.’’

‘’De kerk en verpleging van het Leger komen ook bij mij thuis. Ik voel de liefdevolle betrokkenheid. Soms confronterend, maar wel heel belangrijk. Ik ben eigenlijk alleen maar vol lof over het Leger des Heils. Eén van de belangrijkste investeringen in mijn leven is een kerstdorp van wel een paar duizend euro. Ik heb besloten het Leger des Heils mijn erfenis na te laten. Dat zegt genoeg.’’

Video
Share
Aanmelden

Meld aan

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1