Collage

Er op uit

rood-pijl

Een terugblik op onze evenementen

‘Ik kom hier echt tot rust’

Een aantal keer per jaar organiseren we sociale vakanties voor deelnemers uit Amsterdam. Mensen die niet veel geld te besteden hebben, kunnen tegen een kleine vergoeding een week lang op een compleet verzorgde vakantie in hotel Belmont in Ede. Voor de deelnemers is het een welverdiende vakantie die ze soms al jaren niet hebben gehad, omdat ze dat simpelweg niet kunnen betalen.

Ruim 60 vrouwen gingen mee met de speciaal georganiseerde ‘vrouwenvakantie’. Sommigen van hen wonen in een locatie van het Leger des Heils, anderen ontvangen ambulante hulp. Ben Dragstra is een van de collega’s die de vakanties organiseert. “Het mooie aan deze vakanties is dat vrouwen hier vriendschappen opdoen. Dat is enorm belangrijk. Het programma van de vakantie is een mix van: een bonte avond, bingo, boswandeling en high tea. Maar je hebt het ook goede gesprekken over dieperliggende dingen; waar mensen in beschadigd zijn. Je hoort ook heftige verhalen. Een vrouw grapte: ‘dit is de eerste keer dat ik in een hotel slaap zonder dat ik een man moet bedienen’. Maar het had wel een serieuze ondertoon. Een andere vrouw automutileert (snijdt) zichzelf momenteel. Hier hadden we in de auto onderweg een gesprek over. Het is heel bijzonder om op zo’n manier met mensen op te trekken.”

Impact op een mensenleven

Het unieke aan de sociale vakantie is dat het voor de bezoekers ‘bijna life-events zijn’, zo legt Ben uit. “Een vrouw die 20 jaar geleden mee was, en toen heel zwaar in de psychische problemen zat en verslaafd was, zei over de vakantieweek: ‘dit was de ene week in het jaar dat ik me mens voelde’. Een aantal jaar geleden hebben we tijdens de vrouwenvakantie de as van een trouwe bezoeker uitgestrooid. Ze gaf aan dat dit de plek is waar ze zo gelukkig was. We hebben tijdens een plechtigheid ‘amazing grace’ gezongen. Dan zie je wat een impact deze vakanties kunnen hebben op een mensenleven.”

Selita
“Het is hier echt geweldig. Ik geniet elke dag, we worden flink verwend. Lekker eten en leuke mensen. We hebben zojuist een beauty middag gehad: make up verzorging, maskers en een voetbad. Straks gaan we dansen. Ik kom hier echt tot rust. Even in een andere omgeving zijn en echt alles loslaten.
Juliete
“Ik kom hier heerlijk tot rust. Ik heb veel meegemaakt in m’n leven en hier kan ik thuis even vergeten. Ik ben nu 67 en ik wil in m’n oude tijd echt wat tot rust komen. Het is fijn dat dit er is.”

Terugblik op kunstexpositie De Reis

Het eerste weekend van maart organiseerde de afdeling Vrije Tijd een bijzondere kunstexpositie ‘De Reis’ in de oude bagagehal van Loods 6. Kunstwerken van deelnemers van de Zuiderburgh, diverse gebiedsteams, Westburgh en de Goodwillburgh, werden tijdens deze expositie tentoongesteld. De expositie gaf een unieke inkijk in de levensverhalen van onze deelnemers.

“Bereid je voor op een spectaculaire reis, die aanzet tot verwondering”, bereidde Mitchel Cornelis Jan, begeleider van de expositie bezoekers voor. Mitchel: “Collectieven in mode, portretten van formaat, spoken word, beelden, figuratief en abstract: alles komt voorbij en is voor deze ene keer beschikbaar voor het grote publiek. Deze reis laat soms weinig aan de verbeelding over, waardoor de impact overweldigend is. Tijdens het selectieproces hebben we dan ook menig kippenvel moment beleefd. De openheid, de motieven tot het hart, de (levens)verhalen zijn filmisch. De combinatie van dit alles voelt bijna ongeloofwaardig! Je moet het met eigen ogen zien.” Deelnemers van het Leger des Heils en het ‘Team Vrije Tijd’ hebben samen een mooie weg bewandeld om tot dit punt te komen. Naast muziek en ‘spoken word’ was het podium vooral voor de deelnemers.

Martin is een van de kunstenaars die zijn werk liet zien bij onze expositie De Reis. “Als ik mijn ogen sluit zie ik soms dingen die ik gebruik voor mijn kunst”, zo legt hij uit. Een tijd geleden zag ik een ‘plaatje’ in mijn hoofd van groene letters en cijfers die in beweging samen een vrouw vormden. Ik hoorde daarbij het nummer ‘Search en Destroy’ van Iggypop. Toen ik mijn ogen opende stond ik op en ben ik een schilderij gaan maken van dat wat in mijn hoofd zat. Ik ben nog nooit zo enthousiast geweest.”

Kunst & Theaterfestival Amsterdam: ‘een bad vol liefde’

Rap, spoken word, zang, capoeira & salsa: de laatste editie van het Kunst & Theaterfestival donderdag 15 juni in het Concertgebouw in Amsterdam was een afwisselende, ontroerende en prachtige avond. “Wat is het weer fantastisch om hier te mogen staan”, zegt een stralende Grace Wo vanaf het podium. 

Ondanks wat zenuwen bij het begin, leek het de deelnemers heel goed en gemakkelijk af te gaan. “Sommige deelnemers beleven moeilijke tijden, ook op dit moment. Maar ze staan hier, op deze avond, ondanks hun problemen”, zegt Kim Hulscher, Manager Vrije Tijd en Cliëntzaken aan het einde van de avond. Even kunnen ze alles vergeten en staan ze te stralen op het podium. Het festival is een lichtpuntje in soms moeilijke tijden.”

Lach op mijn gezicht
Een van de deelnemers is Grace. Al sinds 2017 doet zij mee aan het Kunst & Theaterfestival. Vanavond treedt ze samen met haar dochter op. “Wat dit podium voor mij betekent? Ik kwam samen met mijn dochter bij het Leger des Heils terecht op een moment dat ik heel veel was verloren. Ik was ook heel veel van mijn eigenwaarde kwijt. Ik dacht dat ik niks kon en had in heel veel dingen geen zin. Het Leger des Heils heeft mij geholpen weer plezier in mijn leven te vinden. Tijdens een weerbaarheidstraining, waarin je grenzen leert stellen voor jezelf, moest ik eerst de waarde van mezelf leren kennen. Op dat moment voelde ik me heel erg waardeloos en dacht helemaal geen talenten te hebben. Ze vroegen: wie ben je, wie is Grace, waar ben je goed in? Die vragen wist ik niet te beantwoorden. Maar van de vraag: ‘wat doe je graag’ kreeg ik een lach op mijn gezicht. Dat was niet moeilijk: ik ben graag bezig met muziek.”

Gewoon, omdat ik was wie ik was
“Ik denk dat dat heel belangrijk is om te beseffen vanavond, juist op dit podium. Voor mij was dit echt een bad vol liefde waarin ik terecht kwam. Ik vond het zo eng om hier te staan zoals ik ben en het applaus te krijgen van onbekende mensen, gewoon omdat ik was wie ik was. Ik hoop dat we diezelfde liefde vanavond mogen geven aan iedereen op het podium. De mensen die hier staan, doen hier wat zij graag doen: zingen, muziekinstrumenten bespelen of dansen. Ik hoop dat jullie hen laten baden in evenveel liefde als waar ik toen in heb gezwommen.”

‘Kijk ons nou’ 
“Er zijn heel veel momenten geweest dat ik best wel verdrietig was en soms ook een beetje bang was dat ik niet altijd samen zou zijn met mijn dochter. En dan schreef ik wel eens liedjes, ook over mij en mijn dochter. Nu mag ik het samen met haar doen op dit podium. “Wij, niet meer mij, maar wij, ik en jij. Kijk ons nou, samen zingen in het Concertgebouw.”

‘Super om hier te staan’
Na deze ontroerende introductie van Grace staat de ene na de andere geweldige act op het podium. Wired mocht het spits afbijten met een stevig rocknummer, waarna de kinderen van de Noordkaap een kleurrijke en knappe capoeira-voorstelling gaven. De Kintsugi band begeleidde vervolgens Firoza, Grace, Hassan, Wired, Ricardo, Veronica, Jimmy, Martin en Harold. Tussendoor kregen we nog twee mooie spoken word optredens van Dymph en Georgis en met de uitsmijter ‘Speak to me’ van alle artiesten samen. “Super om hier te staan met al die fijne mensen die naar je kijken”.

Video
Share
Aanmelden

Meld aan

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1