Onze hulp voor Oekraïense vluchtelingen

Als de vertrouwde geuren van de Oekraïense keuken zich op zaterdag door Kings Court verspreiden heeft men weer even het gevoel “thuis” te zijn. Anna, Olha, Oksana en Larissa koken elke zaterdag een Oekraïense maaltijd voor alle gevluchte landgenoten.

Onze hulp voor Oekraïense vluchtelingen

Als de vertrouwde geuren van de Oekraïense keuken zich op zaterdag door Kings Court verspreiden heeft men weer even het gevoel “thuis” te zijn. Anna, Olha, Oksana en Larissa koken elke zaterdag een Oekraïense maaltijd voor alle gevluchte landgenoten.

‘De maaltijd uit de Oekraïense keuken brengt twee werelden bij elkaar’

 

Het ruikt heerlijk in de keuken van het hotel en de dames zijn al uren in de weer met de voorbereidingen van de maaltijd. Bij het snij- en schilwerk krijgen ze gelukkig ook hulp van andere bewoners. Een geurige kipschotel staat klaar om de oven in te gaan en pannen vol aardappels gaan het vuur op.

Een kleurrijk geheel

Het initiatief ontstond doordat veel mensen behoefte hadden aan hun eigen traditionele eten. Ook voor de kinderen was het eten in Nederland enorm wennen. Zo ontstond het idee om elke zaterdag een Oekraïense maaltijd te bereiden.
Locatiemanager Karin heeft dit initiatief omarmd en gefaciliteerd en zo konden Anna, Olha, Oksana en Larissa van start. Er zijn zes recepten die rouleren. Is de laatste geweest dan begint de cyclus weer opnieuw. De inkopen doen de dames zelf, daarvoor is budget beschikbaar.

In gesprek met Anna, Olha en Oksana (Larissa is voor familiebezoek naar Oekraïne) laten de dames vol trots hun gerechten zien. Vandaag een heerlijke Boekweitsoep op het menu met vlees en aardappelen vooraf, gevolgd door gebakken kip met knoflook, kool ”bloemblad” en aardappelpuree. Een prachtig en kleurrijk geheel.

Gevoel van thuis

De dames vertellen dat de bewoners elke week erg uitkijken naar de maaltijd en het niet willen missen. Als ze onverhoopt toch niet op tijd thuis kunnen zijn dan vragen ze om wat te bewaren. Het geeft een gevoel van thuis zijn en brengt twee werelden bij elkaar.

Medewerker Theodora, zelf afkomstig uit Bulgarije, spreekt Russisch waardoor ze makkelijk kan communiceren met de dames.

Vol enthousiasme vertelt ze hoe belangrijk de maaltijd op zaterdag is voor de mensen: “Na afloop van de maaltijd worden er steevast volop complimenten uitgedeeld aan het kookteam via de WhatsApp-groep voor de bewoners.  Het vasthouden van tradities is van groot belang als je zo ver van huis verwijderd bent en de wekelijkse vertrouwde Oekraïense geuren en smaken dragen daar in hoge mate aan bij.”

Op de vraag aan het kookteam wat hen op been houdt zijn ze alle drie heel stellig: “we hopen en geloven dat we behouden thuiskomen en we hebben alle vertrouwen in het leger en onze president”. Dat is wat ze energie en kracht geeft om ervoor te gaan. Ze zijn blij met de opvang die ze hier in Amsterdam krijgen, een veilige plek en goede zorg.

Wil je dit gerecht
zelf maken?
Klik hier voor het recept

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne hebben erg veel vluchtelingen zich gemeld in Amsterdam. Nog steeds komen er elke dag zo’n 30 vluchtelingen uit Oekraïne aan op het centrale aanmeldingspunt in Amsterdam. Vanuit dit punt krijgen de vluchtelingen uit Oekraïne een opvangplek in de gemeentelijke opvang in Amsterdam of op een locatie ergens anders in het land. Het Leger des Heils verzorgt en begeleidt de opvang van Oekraïense vluchtelingen in het Kings Court Hotel in Amsterdam West.

Vluchtelingen kunnen er ook voor kiezen om bij particulieren te wonen. Samen met het Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland, Takecarebenb en NLvoorelkaar, krijgt het Leger des Heils van de overheid de taak om vluchtelingen uit Oekraïne onder te brengen bij particulieren die vrijwillig een opvangplek aanbieden. Om dat veilig en volgens humanitaire standaarden te doen, coördineren de hulporganisaties deze particuliere initiatieven.

Video
Share
Aanmelden

Meld aan

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1