‘Samen bouwen, samen sterker’

 

 

‘Samen bouwen, samen sterker.’

 

Voorwoord 

‘Waar strijd jij voor?’. Voor het oude woonhuis van majoor Bosshardt stelden we deze vraag aan voorbijgaande Amsterdammers. Hun antwoorden ziet u in het filmpje onderaan de pagina. Dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat de Majoor met haar werk begon op de Amsterdamse wallen. In haar voetsporen strijden wij nog steeds – dag in dag uit – tegen alles wat mensenlevens kapot maakt: misbruik, drank- en drugsverslaving, geweld, criminaliteit en mensenhandel.

‘Samen bouwen, samen sterker’. Dat is het thema van ons 75-jarig jubileum. Dit thema hebben we de afgelopen tijd ook heel letterlijk in praktijk gebracht. Er is fors geïnvesteerd in de renovatie van een aantal locaties, zodat onze deelnemers en collega’s een fijne woon- en werkomgeving hebben. ‘Je ergens thuis voelen’ is namelijk essentieel in het hersteltraject van onze deelnemers.

Samen bouwen

Het verhaal van Jan Willem is hier een mooi voorbeeld van. Zijn leven lang heeft hij gezworven tussen tijdelijke woningen, opvangvoorzieningen en de straat. Het plekje dat hij nu heeft – in onze Domus+ voorziening- wil hij niet verliezen. Dit motiveert Jan Willem om te kiezen voor een betere toekomst. Hij gaat trouw naar zijn dagbesteding en wil graag een betaalde baan. ‘Ik heb mijn eigen deuren ingetrapt, dan kan ik ze ook zelf weer opendoen’, zo is zijn motto.

Samen sterker

Als ik ergens veel bewondering voor heb, dan is het voor de aanpak van onze ervaringsdeskundigen. Het ‘samen sterker worden’ wordt door hen echt voorgeleefd. Het verhaal van Pearl illustreert dat. “Mijn eigen kwetsbaarheid is een kracht gebleken”, zo legt ze zo mooi uit. “We zijn allemaal mens. Universeel verlangen wij naar dezelfde dingen: liefde, verbinding, warmte, rust en gehoord worden.”

Bouwen aan een nieuw bestaan

Ons werk blijft nog steeds nodig. En dat kunnen we niet alleen. We hebben alle Amsterdammers nodig om samen te bouwen aan een betere toekomst; mensen die omzien naar hun buren en de buurt, mensen die dakloze of verslaafde mede-Amsterdammers niet afwijzen, mensen die klaarstaan met een vriendelijk woord of een glimlach.

Voor de Majoor – en voor ons als Leger des Heils – vormt het geloof in Jezus Christus een belangrijke inspiratiebron om te bouwen aan een nieuw en beter bestaan. Een geliefd Leger des Heils lied verwoordt het zo:

Bouwen aan een nieuw bestaan,
waar iedereen zijn naaste ziet.
Help ons te bouwen een wereld naar Gods plan.
Bouwen aan een nieuw bestaan.

Bedankt dat u ons werk in de afgelopen periode weer mogelijk heeft gemaakt. Een goede zomer toegewenst!

 

 

 

 

 

 

Envoy Ed Bosma
Regiodirecteur Leger des Heils Amsterdam

Bekijk hier ons jubileumfilmpje met de vraag waar Amsterdammers voor willen strijden in onze stad.

Video
Share
Aanmelden

Meld aan

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1