Artikel

Ambulante begeleiding: zorgen voor een positieve prikkel

Artikel

Ambulante begeleiding: zorgen voor een positieve prikkel

Het is een warme lentedag, een mooie dag om eens mee te lopen met Ambulant ondersteuner Pieter Robyns. Zijn hond Juno is vandaag de ijsbreker, al lijkt haar baas niet veel moeite te hebben met het maken van contact. ‘Zijn’ Amsterdammers groeien onder de begeleiding die hij biedt. “We zeggen liever Amsterdammers dan deelnemers”, legt Pieter uit. “Ook dat verschaft hen meer zelfredzaamheid”.

Die benadering sluit aan bij de resource methodiek waarmee collega’s van de ambulante afdelingen werken. Het is herstelgericht werken in het kwadraat: wat kan iemand, wat wil hij en hoe kan zijn netwerk daarbij ondersteunen? Pieter: “Iedereen heeft een netwerk. Of het hem nu steunt of niet. Het geeft iemand identiteit en een sociale rol. Het begint bij het contact maken, ook bij Marga en Arend, waar ik vandaag mee op pad ben. Ik heb eerst mijn best moeten doen om bij hen binnen te mogen komen. En daarna om met hen naar buiten te gaan.

In de methodiek kijken we naar welke achtergrond iemand heeft en uit welk gezin hij komt. Daarnaast formuleren we de hulpvraag en bedenken we samen: welke mensen die belangrijk zijn rondom mij kunnen een rol spelen bij mijn herstel? Dat laat je dus erg bij de Amsterdammer, wat een veel grotere en veel duurzamere impact heeft dan wanneer ik als zijn begeleider dat doe. Wat ik daar fijn aan vind, is dat het een andere manier van werken vereist. Je gaat meer op de relatie zitten en betrekt mensen rondom bij het herstel van de deelnemer.

Daarna is het mijn taak om het palet aan zorg inzichtelijk te maken. Dankzij de omvang van het Leger des Heils zijn er veel tools in de wijk die je kunt inzetten in het hersteltraject: de laagdrempelige inloop ‘Bij Bosshardt’, de werkbedrijven van 50|50, de cliëntgestuurde ruimte ‘THUIS’, noem maar op. Zij moeten zelf kiezen welke kaarten ze trekken en op welk moment. Ik heb daarbij wel moeten leren om geduldig te zijn. Stilstand is achteruitgang heb ik van thuis meegekregen. Maar dat kan niet altijd. Soms moet je gewoon present zijn en tijd maken voor iemand.

Vanmorgen maakten Marga en ik een wandelling met Juno. Het doel van Marga is om ervaringswerker te worden voor mensen met psychische problemen. We hebben gewerkt aan het omarmen van haar zwakte en dat haar kracht maken. Ze is nog steeds ziek en heeft zorg nodig. Ik neem haar daarom mee naar THUIS, onze cliëntgestuurde ruimte, waar ze lotgenoten treft. Daar voelt ze verbinding, dat is belangrijk.

Arend kwam via 50|50 Food bij de ambulante ondersteuning terecht. Ik heb de tijd moeten nemen om te ontdekken wat zijn verhaal is. Hij heeft zich zelf aangemeld bij de detox van Jellinek, wat deze stap een stuk steviger maakt en zijn gedragsverandering duurzamer. Ter ondersteuning schakelde ik ervaringsdeskundige Martinus in. Ik vind het fijn om zo te werken en dat geeft de Amsterdammer vertrouwen, verbinding en een steunnetwerk. Arend heeft veel zelf gedaan. Mijn rol is de contactmomenten blijven behouden en zorgen voor een positieve prikkel om de zoveel tijd.

De man waar ik net was, help ik met wachtlijstbegeleiding. Ik draag er zorg voor dat bijvoorbeeld zijn verhuizing naar Westburgh zo soepel mogelijk verloopt. Dat hij weet bij wie hij moet zijn, niet vanuit de hulpverlening, maar uit zijn eigen netwerk. Ik stimuleer hem om te leren hoe hij dit kan regelen. Hij liet me net trots het LinkedIn-profiel van zijn broer zien.

Een compliment van de mensen zelf of iemand als Arend, die zelf zijn leven weer op de rit heeft gekregen, geeft mij het meest voldoening. Ook dat wij een bijdrage hebben geleverd aan het feit dat we op den duur overbodig zijn. En dat mensen zich goed voelen en natuurlijk kunnen zijn wie ze zijn en in de spiegel kunnen kijken. Dat is het mooiste van alles.”

Amsterdam Extra

Sinds april 2021 zijn er in Amsterdam op verschillende plekken buurtteams voor iedereen die wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Hulpverleners in het buurtteam ondersteunen Amsterdammers bij grote en kleine vragen op het gebied van bijvoorbeeld gezondheid, wonen, zorg, geld, ontmoeten, veiligheid en werk. In het buurtteam zitten professionele hulpverleners van diverse zorginstellingen bij elkaar.

Als er specialistische zorg nodig is die het buurtteam niet kan verlenen, kunnen zij opschalen en advies vragen aan organisaties die zich verenigd hebben in ‘Amsterdam Extra’. Dit zijn: het Leger des Heils, Cordaan, HVO-Querido, PerMens, De Regenboog Groep, InGeest, Arkin en ReAkt. Deze organisaties bieden meer specialistische begeleiding en behandeling aan Amsterdammers die zelfstandig wonen. Vaak is er dan sprake van multiproblematiek zoals een combinatie van verslaving, psychische problemen, een licht verstandelijke beperking, hoarding en/of gedragsproblematiek. Wij zitten als Leger des Heils niet in de buurtteams, maar zijn wel onderdeel van Amsterdam Extra en bieden juist deze specialistische zorg. Onze afdeling ambulant wonen biedt – met tien gebiedsteams verspreid over de stad – begeleiding bij deze multiproblematiek.

Lees meer

Bij Bosshardt: de plek waar formele en informele zorg samenkomt

Het is eigenlijk altijd gezellig bij de laagdrempelige inloop ‘Bij Bosshardt’ in Amsterdam Oost. Buurtbewoners komen aan voor een bakje koffie en een praatje, een gebakken eitje of een kop soep. Sinds er twee ambulante teams in het gebouw werkzaam zijn, kunnen bezoekers met een hulpvraag ook gemakkelijk in contact komen met de ambulante hulpverleners. Daniëlle Goede werkt in de inloop: “Wij zijn geen hulpverleners, maar hebben wel de contacten met de formele zorg. We kunnen hierdoor sneller schakelen en waardevolle verbindingen leggen. Als wij zelf een hulpvraag hebben, kunnen wij ook bij hen terecht. Dat is heel prettig. Iemand die hier in de buurt woont, hoorde laatst in het nieuws dat iedereen voor 1 juli een brandmelder moet hebben. Zij raakte in paniek, hoe moet dat nu? Ze kampt met hoarding problematiek en is bang dat ze straks uit huis wordt gezet. In deze situatie konden we direct navragen bij ons gebiedsteam hoe dat werkt en vervolgens onze bezoeker helpen en geruststellen. Deze samenwerking tussen informele zorg en formele zorg is nog vrij nieuw en onze de bezoekers merken er weinig van, maar voor ons biedt het veel mogelijkheden. We moedigen de ambulante ondersteuners ook aan om met hun deelnemers bij ons in de inloop af te spreken. Daardoor hopen we dat het bij ons allen steeds vanzelfsprekender wordt om de soorten zorg aan elkaar te koppelen.”

Video
Share
Aanmelden

Meld aan

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1