Sinds een jaar biedt de laagdrempelige inloop ‘Bij Bosshardt’ in Amsterdam Noord en Zuidoost aan mensen de mogelijkheid om bij hen een werkstraf uit te voeren. Dit is een nieuwe samenwerking met Leger des Heils Reclassering. Yvonne van Lambalgen is teamleider van Bij Bosshardt Noord en heeft al een flink aantal werkstraffers begeleid: “Het is ontzettend leuk, deze mensen brengen een hele mooie dynamiek mee”.
“We krijgen met de ‘werkstraffers’ heel andere mensen binnen dan degenen die net uit de gevangenis komen”, merkt Yvonne. “Vaak hebben ze een baan, maar deden ze iets kleins verkeerd. Ik wil niet weten wat, want dat verandert je beeld van iemand. Natuurlijk is het een straf. De rechter vraagt om iets terug te doen voor de maatschappij. Maar ik vraag hen: ‘Wat kun je, waar gaat je hart sneller van kloppen?’. En vervolgens bedenken we samen: ‘hoe kunnen we dat inzetten zodat wij er ook wat aan hebben? Ik kan hen vragen om een gewoon klusje te doen, maar dan laten we talent liggen.”
“De werkstraffers die hier komen, voelen zich welkom en gewaardeerd. Wij laten een heel andere, sociale en zachte kant van samenleving zien, dat is inspirerend voor hen, wat de kans op terugval verkleint. Ik zie mensen vaak een beetje ongemakkelijk binnenkomen. Want het moet, er is een reden voor dat ze hier zijn en ze zien er tegenop. Ik ga dan bewust een open, gemoedelijk gesprek aan en probeer hen gerust te stellen. Ik wil de mens zien achter wat ze gedaan hebben, inzetten op de kracht van iemand en zo een wereld van verschil te maken.”
‘De werkstraffers die hier komen, voelen zich welkom en gewaardeerd’
……………………………..
“Het zijn heel verschillende mensen: jong tot oud, hoogopgeleid tot niet opgeleid. Sommigen kunnen helpen met koken of klusjes doen. Anderen kunnen op niveau meedenken, omdat ze zelf directeur zijn of zijn geweest. Dat zorgt voor een leuke dynamiek met de vrijwilligers hier, die vaak een rugzak hebben en ervaring missen op het gebied van ‘kunnen werken’. Er komen soms mensen met een eigen bedrijf, zij leren hier een heel nieuwe wereld kennen. Dat opent de ogen van mensen echt: er is een andere kant dan geld verdienen. Wij leren andersom ook van hen. Zij denken op een andere manier: groter. Iemand die hier werkstraf had, zei: je hebt een heel winkelcentrum hiernaast. Waarom ga je niet iets met die ondernemers doen? Zij zien mogelijkheden die ik niet zie en weten die weg te bewandelen.”
“Als iemand wat langer blijft, zie je dat hij zich thuis gaat voelen. Een man die hier meerdere werkstraffen heeft uitgevoerd, is onderdeel van ons team geworden. Hij heeft waardevolle contacten gelegd en is zo gaan bloeien dat hij wil blijven. Het is belangrijk dat mensen ervaren dat zij met andere ogen aangekeken worden dan ze hadden verwacht. Dat zorgt ervoor dat je niet zo snel meer in verleiding komt. Ons doel is om de mensen die hier een werkstraf doen uit te dagen om iets goeds te blijven doen, ook als de werkstraf is afgerond.”
In Amsterdam heeft het Leger des Heils zes ‘Bij Bosshardts’ en een mobiele kledingwinkel. Bij deze laagdrempelige inloop kunnen Amsterdammers binnenlopen voor een kop koffie, een luisterend oor of tweedehands kleding. Doordat Bij Bosshardt nauw samenwerkt met onze ambulante hulpverleners, kunnen bezoekers tijdig doorverwezen worden naar professionele hulp wanneer dat nodig is. De inloop biedt daarnaast plek aan mensen die een dagbesteding nodig hebben.
Het Leger des Heils ziet dat in onze samenleving de maatschappelijke uitsluiting en eenzaamheid toeneemt, traditionele verbanden wegvallen en mensen op zoek zijn naar nieuwe vormen van verbondenheid. Om hiervoor soelaas te bieden zijn het Kerkgenootschap Leger des Heils en Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg een samenwerking aangegaan in het programma ‘Geloven in de Buurt’.
Geloven in de Buurt werkt vanuit buurtlocaties en kent twee programmalijnen: ‘Buurtwerk’ en ‘Geloof en zingeving’. In de zeven regio’s in Nederland zijn er meer dan 130 Geloven in de Buurt-locaties. Deze locaties staan onder leiding van Leger des Heils officieren en/of locatieleiders en missionair werkers.
Onze inloop is er voor iedereen. Mensen trekken samen op, ontmoeten elkaar en zien om naar elkaar. Het sociale netwerk wordt uitgebreid en de buurt wordt versterkt. De activiteiten in onze inloop worden georganiseerd in samenspraak met de bezoekers.
Koning Peter is binnen het Leger des Heils geen onbekende. Daar is hem ook alles aan gelegen; hij staat graag in de belangstelling. Iedereen moet namelijk weten dat hij eigenlijk de koning der koningen is, de baas van Nederland en Israël, en tevens de messias.
Deze koning komt elke dag in zijn scootmobiel naar de inloop van het Leger des Heils in Amsterdam Noord, met kroon en mantel. Want als hij thuisblijft in zijn flat, kennen alleen de thuiszorgmedewerkers hem, en hij heeft meer onderdanen dan hen.
Bij zijn onderdanen
Acht jaar geleden kwam Peter voor het eerst in de inloop. Coördinator Yvonne van Lambalgen had een brunch georganiseerd voor alle mensen in Amsterdam-Noord die wijkverpleging krijgen van het Leger des Heils. “Toen kreeg ik het hele verhaal van Peter te horen. Over dat hij koning is. Peter komt sindsdien elke dag. Hij voelt zich niet te koninklijk om te helpen, hoor. Peter helpt altijd met de vaat, en hij heeft veel bezoekers hier leren rummikuppen.”
Peter heeft in de inloop een eigen kussen om op te zitten, en een kussen onder zijn voeten. Zo zit hij toch een beetje op een troon. Waarom hij hier zo trouw komt? “Hier zijn mijn onderdanen. Als ik thuisblijf, kunnen de mensen hun koning niet ontmoeten. Hier wel.”
Tekst: Willemijn de Jong
Uw naam
Uw e-mail adres
Naam ontvanger
E-mail adres ontvanger
Uw bericht