Artikel

‘Ik wilde niet meer thuis wonen’

Chelsea (16) woont op de nieuwe jongerenlocatie Vianenburgh in Amsterdam-Zuidoost

Artikel

‘Ik wilde niet meer thuis wonen’

Chelsea (16) woont op de nieuwe jongerenlocatie Vianenburgh in Amsterdam-Zuidoost

Nog maar 15 jaar is Chelsea wanneer ze in de crisisopvang voor jongeren terecht komt. Thuis gaat het niet meer. Sinds een aantal maanden woont ze in onze nieuwe jongerenlocatie Vianenburgh. Hier leert ze om weer in zichzelf te geloven. “Ze leren me om door te gaan als het moeilijk wordt. En dat je er uiteindelijk sterker uitkomt.”

“Veel dagen in de regen, veel dagen in de kou, wachtend op het goede dat doe ik het liefst met jou.” Samen met rapper Rivelino Rigters en een medebewoner geeft Chelsea een optreden tijdens de opening van Vianenburgh. Het is een rauwe rap, met een boodschap die laat zien dat zij en alle andere jongeren er samen sterker uit willen komen en dromen willen verwezenlijken.

Sterker geworden

“Thuis was er veel ruzie”, vertelt Chelsea openhartig op de vraag waarom ze hier woont. “Ik zat veel in mijn kamer. Dat voelde voor mij veiliger. Ik dacht alleen maar: ‘ik wil hier niet wonen; ik wil nergens wonen’.” Uiteindelijk komt Chelsea in de crisisopvang terecht en wordt ze vandaar uit op Vianenburgh geplaatst. Er komt weer wat rust in haar leven. “Ik vind het wel chill om hier te zijn maar af en toe gaat het ook achteruit. De begeleiders helpen me om op tijd mijn bed uit te komen. Ook vind ik het lastig om om hulp te vragen of nee te zeggen. Daar moet ik nog wel aan werken. Ze willen hier echt het beste uit mij halen. En leren me om door te gaan als je dingen meemaakt. Uiteindelijk kom je er sterker uit. Want nu zie je ook, ik ben ook gewoon sterker geworden.”

‘Ontdekken dat ze uniek zijn’

Omdat Chelsea van muziek houdt hoefde ze er niet over na te denken om samen met rapper Rivelino een optreden te geven. In de aanloop naar de opening schreef ze samen met Rivelino en andere jongeren een rap waarin ze hun gezamenlijk verhaal vertelden. “Ik vond het bijzonder om te zien dat de jongeren zich best snel open en kwetsbaar opstelden”, blikt Rivelino terug. “Meestal duurt het wel even voordat iemand zich zo kwetsbaar opstelt maar dat was hier niet het geval. En dat is mooi omdat rap een muziekvorm is die recht voor z’n raap is. Je wilt snel tot de kern komen van wat je wilt delen. Het is een hele goede vorm om je gevoel te delen.”

Vanuit zijn eigen levensverhaal herkent Rivelino veel van waar de jongeren doorheen gaan. “Ik zat vroeger in het straatleven en heb als jongere ook in detentie gezeten. Ik was op zoek naar mijn identiteit en waar ik nu echt bij hoorde. Het lijkt me tof als de jongeren rap vaker in gaan zetten als uitlaatklep. Dat wanneer ze iets kwijt moeten of ergens mee zitten, ze het aan het papier toevertrouwen. Maar wat ik vooral hoop is dat ze ontdekken dat ze uniek zijn, dat ze iets bijzonders hebben te brengen in deze wereld en dat ze hun plek mogen vinden in het leven.”

Wethouder Zorg Simone Kukenheim:

“De jongeren die hier wonen mogen trots zijn op zichzelf. Niemand past in een hokje, ieder mens is een variatie op normaal. Wat ik zo leuk vind aan deze plek, is dat we hier gewoon thuis zijn in een Amsterdamse buurt. We zitten niet in een instelling ergens buiten de stad. Hier kun je naar school, vrienden maken en dingen oefenen om later een volgende stap te kunnen zetten. Dat is heel belangrijk en past goed bij onze visie hoe we de zorg in de stad zo normaal mogelijk kunnen organiseren.”

Over Vianenburgh

Bij Vianenburgh wonen jongeren tussen de 12 en 18 jaar die, om wat voor reden dan ook, niet meer thuis kunnen wonen. De meeste bewoners hebben een licht verstandelijke beperking en kampen met complexe problemen. Deze locatie is de eerste voorziening van het Leger des Heils in Amsterdam die onderdak biedt aan jongeren onder de 18 jaar. Met dit aanbod springen we in op een grote behoefte die er in de stad is voor deze specifieke jonge doelgroep. Jongeren kunnen hier zichzelf zijn. Ze hebben een veilige thuisbasis waardoor ze weer leren te dromen. In onze begeleiding zoeken we samenwerking met de ouders of verzorgers van de jongeren en betrekken we het hele netwerk, zoals: de familie, school, werkgever of sportvereniging. Achter onze voordeur krijgen de jongeren alle zorg en hulp die zij nodig hebben om zo normaal en zelfstandig mogelijk te leven. Ons doel is dat jongeren op termijn weer thuis kunnen wonen of dat ze een plek vinden bij een van onze andere woonlocaties voor jongeren boven de 18 jaar.

Bekijk hiernaast het filmpje dat getoond werd tijdens de opening van Vianenburgh.

Video
Share
Aanmelden

Meld aan

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1