In Amsterdam verzorgt het Leger des Heils samen met drie andere zorgpartners de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dit gebeurt op twee plekken: vluchtelingen met een LHBT-achtergrond op een veilige plek, en de rest in Hotel King’s Court. Projectleider Cynthia en medewerker Rachelle vertellen. “Ze tonen op een ontroerende manier hun dankbaarheid.”
Hotel King’s Court aan de Delflandlaan is een relatief nieuw hotel. Sinds 1 juni zijn we hier gestart met het opvangen van vluchtelingen, vertelt projectleider Cynthia Vos in de hotellobby. Tijdens het gesprek komen er af en toe Oekraïners voorbijlopen, onderweg naar ontbijt of kamer. Er is plek voor 100 gasten tot 1 augustus. Daarna komen alle 230 plekken voor vluchtelingen beschikbaar.
Cynthia: “Het Leger des Heils ‘runt’ op het verzoek van de gemeente de opvang. Sommige hotels hebben zichzelf gemeld, andere hotels worden actief benaderd. Hier wonen nu vooral moeders, kinderen en ouderen – de mannen moeten hun land verdedigen. Momenteel zitten hier 74 vluchtelingen, onder wie vijf kinderen. De hotelmedewerkers zijn enorm betrokken. De service is perfect, de samenwerking top. Ze hebben de begane grond en eerste verdieping voor ons vrijgemaakt. Het enige wat mist, is speelruimte voor kinderen. Er is wel een aparte kamer voor gereserveerd en het Leger des Heils krijgt speelgoed genoeg gedoneerd, maar buiten is die ruimte er niet.”
Cynthia kijkt vertederd naar een vrolijk mannetje dat luid zingend met een bal aan z’n voet voorbij hopt. Dan: “Voeding is heel basaal, we willen dat vluchtelingen zich daar niet druk over hoeven te maken. Daarom krijgen de Oekraïners hier drie keer per dag een maaltijd; ontbijt via het hotel, de rest regelt 50|50 Food. Daardoor kunnen we inspelen op de behoeften van de mensen. Zo ontdekten we dat ze andere eetgewoontes hebben; ze houden enorm van soep, terwijl ze van ons totaal niet begrijpen dat we de dag starten met een boterham met vleesbeleg. ‘Dat eet je toch niet?!’ Naast eten krijgen ze leefgeld en de noodzakelijke toiletspullen, maar ook pampers, voeding en kleren voor de jongste kinderen.”
Veel vluchtelingen zijn de eerste dagen op hun kamer om tot rust te komen, ziet Cynthia. “Sommigen hebben een reis van negen dagen achter de rug en slapen de halve dag. Ze hebben het niet alleen fysiek zwaar gehad, ook mentaal. Nu het mooi weer is, kunnen ze de omgeving verkennen. Anderen willen zo snel mogelijk aan het werk, ook om minder te hoeven piekeren. De zwangere mevrouw die net voorbijliep, moet in juli bevallen. Daar komt natuurlijk van alles bij kijken; ze is hier alleen, er moet natuurlijk iemand bij haar zijn. Ook proberen we alle nodige spullen te verzamelen.”
Niet alle vluchtelingen hebben zin om uitgebreid hun verhaal te vertellen, maar wat Cynthia via tolken oppikt, raakt haar. “Er lopen hier tieners rond zonder familie, het is niet voor te stellen hoe dat is! Een moeder kwam hier, haar zoon zit in de LHBT-opvang. Onderweg was de bus waarin ze zat van de weg geraakt; best een pittig ongeluk, met alle emoties van dien! Zoiets krijgt ze er dan óók nog bij…”
De oorlog is nog in volle hevigheid gaande, en dus is de kans reëel dat mannelijke familieleden van deze ‘hotelvluchtelingen’ de komende tijd omkomen. “Daarom zijn er op alle locaties waar we Oekraïners opvangen geestelijk verzorgers beschikbaar. Er voor hen zijn is het enige wat we kunnen doen! Op een ontroerende manier tonen ze hun dankbaarheid.”
Alle opvanglocaties zitten nog best met wat uitdagingen, vertelt Cynthia. “Straks is het vakantie, maar de BSO’s in de omgeving zitten allemaal vol, net als allerlei vakantiekampen. We hebben een lijst met activiteiten bedacht, en gelukkig zijn er veel vrijwilligers die staan te trappelen om zich voor ons in te zetten.”
Rachelle werkte eerder in een 24-uurssetting met deelnemers voor het Leger des Heils. Sinds maart helpt ze diverse organisaties bij de opvang van Oekraïners. Die ervaring zet ze nu in voor het Leger des Heils, drie dagen per week. “De meeste vluchtelingen zitten aanvankelijk in de overlevingsmodus. Ze willen dat hun zaakjes worden geregeld, verder laten ze weinig emotie zien. Na een tijdje willen de meesten hun leven weer oppakken, vooral praktisch: kunnen mijn kinderen naar school, kan ik naar de huisarts, kan ik aan het werk?
De meesten willen werken, want dat verdient beter dan die paar tientjes leefgeld per maand. Ook moeten ze zich zo snel mogelijk inschrijven bij de gemeente en een BSN-nummer aanvragen, zodat ze een verzekering kunnen krijgen. Onze medewerkers begeleiden hen daarbij. Sommigen gaan uit zichzelf op onderzoek uit; vervolgens vertellen ze aan landgenoten hoe alles werkt, wat ze moeten doen. Ze helpen elkaar enorm goed.”
Cynthia merkt dat Oekraïense kinderen die naar school gaan al binnen enkele weken Nederlandse woordjes oppikken. Om met iedereen vlot te communiceren, heeft elke opvanglocatie een tolk aangenomen, vertelt ze. “Als je in een compleet nieuwe omgeving terechtkomt, is niets zo prettig als dat iemand jouw taal spreekt. Dan valt er een last van je af. Bijna niemand spreekt Engels, laat staan Nederlands, maar iedereen wil het leren.”
De tolk is er niet fulltime, maar ook daarvoor hebben Cynthia en Rachelle een oplossing gevonden: de app Google Translate. Rachelle: “Zo voer ik de gesprekken. Ik stel ‘m in op Oekraïens naar Engels en laat de mensen hun verhaal doen. Dat werkt perfect.”
Tekst: Wilfred Hermans
Het Leger des Heils maakt onderdeel uit van een landelijk consortium, RefugeeHomeNL. Dit is een pilot waarin vluchtelingen worden opgevangen in Nederlandse gastgezinnen.
RefugeeHomeNL ondersteunt gemeenten – in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid – in de particuliere opvang van vluchtelingen uit Oekraïne bij Nederlandse gasthuishoudens. Het consortium ‘RefugeeHomeNL’ bestaat uit: Rode Kruis, Vluchtelingenwerk Nederland, NLvoorelkaar, Takecarebnb en Leger des Heils. In april 2022 zijn er twee pilotprojecten gestart in de regio’s Amsterdam en Eindhoven. Intussen is de pilotfase voorbij en zijn er meerdere gemeenten die hieraan meedoen. Kern van het project is het koppelen van Oekraïense vluchtelingen, die in gemeentelijke opvanglocaties zitten, aan een gastgezin. De opvang in een gastgezin duurt in eerste instantie 3 maanden. Takecarebnb zorg voor het matchen van gastgezinnen met vluchtelingen. De gastgezinnen worden zorgvuldig gescreend en moeten in het bezit zijn van een VOG. De match wordt vervolgens nog getoetst in een kennismakingsgesprek tussen gastgezin en vluchteling. Onderwerpen die in dit gesprek aan de orde komen zijn onder andere: wederzijdse verwachtingen, huisregels, duur van het verblijf en bijdrage in de kosten. Is de match een feit dan worden afspraken gemaakt over de verhuisdatum en wordt een vrijwilliger van het Leger des Heils aan het gastgezin gekoppeld voor de begeleiding gedurende de duur van het verblijf.
Uw naam
Uw e-mail adres
Naam ontvanger
E-mail adres ontvanger
Uw bericht