Wanneer manager Peter Lauffer terugblikt op de afgelopen jaren vervult hem een gevoel van trots. Het werkbedrijf 50|50, waar hij leiding aan mag geven, heeft een flinke groei en ontwikkeling doorgemaakt. Dat is vooral te danken aan een intensivering van de samenwerking met andere Leger des Heils entiteiten en het bedrijfsleven. En dat is wat Peter betreft niet iets dat van korte duur is. Lachend: “Als je met ons gaat dansen, weet je zeker dat het een marathon wordt.”
Bij 50|50 workcenter werken mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. In de leer-werkbedrijven wordt zowel dagbesteding als arbeidsre-integratie geboden met de mogelijkheid om een vak te leren. Een belangrijk uitgangspunt van 50|50 is duurzaamheid. Het re-integratieproces van deelnemers moet duurzaam zijn maar ook de manier waarop gewerkt wordt. Binnen het werkbedrijf wordt voedselverspilling zoveel mogelijk tegengegaan en krijgen gedoneerde spullen en kleding een tweede leven. Hoog op de agenda staat daarnaast ook het ontwikkelen van duurzame samenwerkingsverbanden binnen en buiten het Leger des Heils.
Bij 50|50 werken 93 deelnemers. Met de winst die het workcenter gemaakt heeft biedt ze zelf nog extra plaatsen aan uit eigen middelen. Veel deelnemers krijgen het traject Doen-Gaan-Baan aangeboden waarbij het einddoel is dat ze uitstromen naar een reguliere baan. Omdat dit niet voor iedereen is weggelegd biedt 50|50 ook een zorgtraject voor deelnemers. Hierin ligt de focus vooral op het hebben van een zo goed mogelijke dagbesteding. Deze zorgtrajecten worden vooral geboden bij de moestuin van 50|50 in Amsterdam-Noord (50|50 Green).
De afgelopen jaren is het werk van het 50|50 Food (horeca en maaltijdverzorging) enorm gegroeid en zijn er steeds meer opdrachten bij gekomen. De coronapandemie zorgde ervoor dat er een totale omslag plaatsvond in het werk. De lunchroom moest gesloten worden maar het werk groeide des te meer. Peter: “Vanwege corona moesten we alle maaltijden in mono verpakkingen gaan leveren. Dat bood mogelijkheden om een goed aanbod te kunnen doen voor andere voorzieningen in de stad. Zo konden we starten met het leveren van maaltijden aan HVO-Querido, de gemeente en het COA. Hierdoor steeg onze productie van 400 maaltijden naar 2000 maaltijden per dag op 45 adressen in de stad. Daarnaast kwamen er in die periode enorm veel donaties binnen die we binnen en buiten de organisatie hebben verdeeld. Dit betekende ook een groei in onze logistiek waardoor er meer deelnemers konden starten bij ‘50|50 Logistics’. Het aantal deelnemers dat we nu een re-integratieplek kunnen bieden is verdubbeld.”
Samenwerken bleek het sleutelwoord tot succes in de afgelopen periode.
Samenwerking met Leger des Heils Reshare
Ieder jaar gooit een Nederlander gemiddeld 9,9 kilo aan kleding en textiel weg bij het restafval. Wij kunnen deze kleding nog heel goed gebruiken. ReShare is de naam van de afdeling die zich hiermee bezighoudt. Reshare en 50|50 logistics zijn samen een pilot gestart voor het ophalen van 500 ton kleding per jaar.
Samenwerking met de Leger des Heils Jeugdbescherming en Reclassering
Jaarlijks komen er vanuit de reclassering 100 mensen met een taakstraf naar 50I50 om hieraan uitvoering te geven. Vaak gaan ze aan de slag bij 50I50 Green waar ze ook nog een stukje vakkennis kunnen opdoen.
Samenwerking met de gemeente Amsterdam via de Bakkergoep bv
De Bakkergroep is de kwartiermaker van de gemeente Amsterdam op facilitair en onderhouds -gebied en werkt vanuit die hoedanigheid samen met 50I50 in Amsterdam. Dit heeft geresulteerd in diverse opdrachten op het gebied van maaltijden (50|50 Food) en vervoer (50|50 Logistics).
Samenwerking met Fondsenwerving
De enorme hoeveelheid ‘giften in natura’ die wij ontvangen vanuit het bedrijfsleven wordt in ons distributiecentrum aan het Zeeburgerpad gesorteerd. Een groot deel hiervan is voedsel dat we verwerken in de maaltijden van 50|50 Food. Daarnaast distribueren wij ook veel van deze giften naar lokale voedselbanken.
50|50 zet zich ook in voor goed rentmeesterschap. Om dat te bereiken wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de middelen die er zijn en wordt verspilling tegengegaan. Door de enorm uitbreiding van onze logistiek groeide het wagenpark van 3 naar 12 bussen. Begin dit jaar werden de eerste 4 elektrische bussen in gebruik genomen en de verwachting is dat dit aantal zal toenemen.
Roos gaat 4 dagdelen per week naar 50I50 Green en voelt zich er enorm thuis. Ze vertelt met enthousiasme over zaaien en stekken. Er wordt goed samengewerkt en Roos vindt het leuk dat er zoveel culturen op de tuin zijn.
Sam is één van onze chauffeurs bij 50I50 Move die sinds kort vol trots rondrijdt door Amsterdam in één van onze vier elektrische bussen. 50I50 Move is hiermee toekomstbestendig.
Supertrots is teamleider Chiel Naber (l) op deelnemer Rion (r) die na een succesvol re-integratietraject een baan heeft gevonden bij Sligro met uitzicht op een vaste aanstelling. Rion leerde de afgelopen jaren vak- en werknemersvaardigheden en behaalde zijn diploma. Doen-Gaan-Baan, een prachtige route!
Duurzame samenwerking met ketenpartners en de gemeente Amsterdam zorgde voor veel meer werk het afgelopen jaar en zo groeide 50I50 Food uit haar jasje. De verhuizing van 50|50 Food in mei 2022 naar de Boelelaan was een geweldige uitkomst. Werkbegeleider Kathy Spaargaren en deelnemer Eunice hebben hun draai gevonden. Op de Boelelaan wonen ook vluchtelingen uit Oekraïne die van de maaltijden genieten. Zo ontstaat een mooie verbinding tussen hen, de deelnemers en de professionele koks. Een win-win situatie voor iedereen.
Ben en Hamin zijn twee van onze deelnemers van 50I50 Move die rijden voor Leger des Heils Reshare. Ze zamelen kleding in, halen het bij je thuis op en brengen het naar één van onze locaties.
De gedoneerde kleding krijgt een mooie nieuwe bestemming in onze 50I50 budgetstore of in één van onze kledingwinkels bij de buurthuiskamers of de mobiele kledingwinkel die door Amsterdam rijdt.
Uw naam
Uw e-mail adres
Naam ontvanger
E-mail adres ontvanger
Uw bericht