In het hart van Amsterdam ligt de Goodwillburgh, een warm toevluchtsoord voor ouderen. Recentelijk heeft de Goodwillburgh een grootschalige renovatie ondergaan, waarbij alle woningen intern zijn vernieuwd. Met de laatste fase van de renovatie bijna afgerond, staat het woonzorgcentrum op het punt om haar bewoners en de binnentuin te verwelkomen in een vernieuwde en verfrissende omgeving. Ontdek hoe bewoners Catrien en Aart en zorgcoördinator Meredith hun leven en ervaringen delen in deze levendige gemeenschap.
Catrien
Catrien twijfelt even of ze in gesprek wil, ze heeft niet haar beste dag, maar als dat in haar eigen appartementje kan vindt ze het toch wel een goed idee. Catrien is twee maanden geleden haar partner verloren met wie ze 30 jaar samen was. Hij werd 96 jaar. Bert woonde naast haar en ze loopt nu nog dagelijks langs het lege appartement en mist hem enorm.
Catrien heeft een knus en mooi opgeknapt appartement en al gauw is vertelt ze honderduit. Want hoe ze hier gekomen is, vindt ze nog steeds een bijzonder verhaal.
Na haar scheiding rond haar 50e is Catrien naar Amsterdam verhuisd waar ook haar drie dochters, kleinkinderen en inmiddels zelfs achterkleinkinderen wonen. Ze heeft ruim 10 jaar in de thuiszorg gewerkt in Amsterdam. In Amsterdam ontmoette ze Bert die in een flat in Nieuw-West woonde en zij in het Rozenhofje. Dankzij wat extra inzet van de afdelingsmanager konden ze, toen ze beiden een indicatie hadden, naast elkaar wonen in de Goodwillburgh. Een lot uit de loterij vonden ze dat. Helaas konden ze er samen maar twee jaar van genieten. Catrien heeft veel bijgedragen aan de zorg voor Bert en heeft dat met liefde gedaan.
Het wonen in de Goodwillburgh bevalt haar goed. Ze is geraakt door de wijze waarop de verzorgenden naar haar omkijken nu ze net haar partner verloren is. Dankzij de bemiddeling van één van de medewerkers heeft ze er ook een fijne vriendin bij. Buurvrouw Els, een kinderboekenschrijfster, blijkt een gezellige gesprekspartner en ze zoeken elkaar geregeld op voor een kop koffie en een praatje.
Catrien bezoekt ook de dagbesteding in de Goodwillburgh, eerst samen met Bert, die niet altijd even veel aansluiting vond. Maar daarop zei Catrien “misschien betekenen de andere bezoekers niet zoveel voor jou maar ben jij wel van betekenis voor die ander”, een mooie gedachte. Er wonen heel diverse mensen vertelt Catrien die allemaal wat aanspraak en verbinding zoeken. Soms zie je mensen opleven door de aandacht die je ze geeft en dat is dan ook weer waardevol.
Het delen van de verhalen bezorgt Catrien toch een glimlach evenals het bladeren door het ontroerende boek van Berts afscheid. Liefde met een lach en een traan.
Aart
Aart woont sinds drie maanden in een kamer op het Pleintje en vertelt graag over zijn eerste ervaringen hier in de Goodwillburgh. Aart is geboren en getogen in Hilversum in een gezin met 5 zussen.
Hij woonde tijdens zijn huwelijk met zijn gezin in een royaal pand in het Gooi. Het pand heeft hij noodgedwongen moeten verkopen en zijn huwelijk strandde. In Muiden vond hij een klein appartementje waar hij kon wonen. Aart heeft van alles gedaan in zijn leven, werkte in de bouw, in de metaal en zijn laatste job was opleidingsadviseur bij Scheidegger.
Het leven alleen vond hij maar niets en door wat te daten ontmoette hij zijn Curaçaose vriendin. Na verloop van tijd trok Aart bij haar in want dat was toch veel praktischer. Koken had Aart nooit gedaan en daar was zij erg goed in dus als hij dan voor de boodschappen zou zorgen was dat een mooie win-win situatie. Zo belandde hij in op de 10e etage in een flat in Amsterdam Zuidoost waar hij tot voor kort woonde bij zijn vriendin.
Aart’s gezondheid gaat achteruit en vraagt veel extra ondersteuning. Het samenwonen met zijn vriendin wordt steeds moeilijker. Zij kan de zorg voor Aart niet aan en Aart moet noodgedwongen vertrekken. Een eigen woning heeft hij niet meer waardoor het vinden van een alternatieve plek met zorg urgent wordt. Via een intake bij de GGD komt Aart op de wachtlijst voor een verzorgingshuis en kan al vrij snel terecht in de Goodwillburgh.
Aart is blij met zijn nieuwe woonplek. Hij had nooit gedacht nog eens bij het Leger des Heils terecht te komen, hij kende het Leger alleen van de film met Majoor Bosshardt en Herman Brood. Hij was bang dat hij hier heel erg bemoederd zou worden maar dat valt gelukkig mee.
Binnenkort gaat Aart van start met dagbesteding in de Budgetwinkel. Hij kijkt er naar uit om weer een beetje onder de mensen te komen. Aart hoopt in de toekomst intern door te kunnen schuiven naar een appartementje.
Meredith
Meredith werkt ruim 13 jaar bij de Goodwillburgh en is op dit moment de zorgcoördinator van de locatie. Met een stralende lach vertelt ze over de Goodwillburgh, een plek waar verschillende vormen van zorg samenkomen.
Meredith is enthousiast over de plek aan de Anne Frankstraat, centraal gelegen in de stad waardoor het voor veel Amsterdammers een ideale locatie is, een prachtig uitzicht en een geweldige binnentuin.
Na een pittige periode van verbouwen zijn nu alle appartementen gerenoveerd en weer prachtig opgeknapt. Ook de gezamenlijke ruimtes zijn sfeervol en warm aangekleed. Meredith omschrijft de Goodwillburgh als een soort klein dorpje waar gemeenschapszin een centrale rol speelt. De sfeer is losjes en familiair te noemen en als je over-gestructureerd bent moet je hier niet gaan werken zegt ze lachend.
Hoewel de mensen zelfstandig wonen in hun appartement en zorg op maat krijgen vinden de bewoners het ook prettig dat er 24/7 iemand op locatie is. Ze kunnen dan toch even terecht met een praktische vraag. Binnen de Goodwillburgh kunnen de bewoners ook gebruik maken van de dagopvang. Daarnaast is er een winkeltje en komen de kapper en pedicure op locatie.
Op de vraag waar Meredith warm voor loopt in het werk zegt ze zonder aarzelen “goede zorg”. En daarbij gaat het voor haar niet alleen om de verpleegtechnische handelingen maar vooral om de menselijke contacten, mensen met elkaar verbinden en het gezellig maken met elkaar waardoor je iets extra’s kunt toevoegen aan het wonen op deze plek. Als straks ook de recreatieruimte klaar is kunnen ook buurtbewoners hier terecht voor activiteiten wat een extra dimensie toevoegt. Daarnaast geniet ze enorm van het feit dat de verbouwing er zo goed als opzit en alles heerlijk nieuw en fris is.
De Goodwillburgh is een gespecialiseerd woonzorgcentrum voor Amsterdammers vanaf 60 jaar. Er zijn 92 appartementen met een eigen keuken en badkamer waar mensen met een V&V indicatie op basis van een Volledig Pakket Thuis kunnen wonen. Op de begane grond zit het Pleintje, een intramurale woonvorm waar structuur en zorg wordt geboden aan 18 oudere voormalig dak- en thuisloze mannen en vrouwen met een GGZ of Beschermd Verblijf indicatie. Na een intensief traject zijn alle woningen van de Goodwillburgh intern gerenoveerd. De binnenzijde heeft een complete upgrade gekregen (wanden, vloeren, grotere badkamers, aluminium kozijnen en de keukens) en ook de algemene installaties zijn vervangen. Een prachtig resultaat.
Uw naam
Uw e-mail adres
Naam ontvanger
E-mail adres ontvanger
Uw bericht